Η Δυτική Αφρική αντιμετωπίζει οξείες ελλείψεις τροφίμων

Σχεδόν 50 εκατομμύρια άνθρωποι στη Δυτική και Κεντρική Αφρική απειλούνται με οξεία επισιτιστική κρίση τους επόμενους μήνες, ο μεγαλύτερος αριθμός των τελευταίων 10 ετών, ο οποίος οφείλεται στην ανασφάλεια, τους κλιματικούς κλυδωνισμούς, την COVID-19 και τις υψηλές τιμές, προειδοποίησαν την Τρίτη οι ανθρωπιστικές οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Η Δυτική και Κεντρική Αφρική αντιμετωπίζει αυξανόμενους κινδύνους που προκαλούνται από τις υψηλότερες θερμοκρασίες και τις ακανόνιστες βροχοπτώσεις, ενώ ο πόλεμος στην

Ουκρανία έχει συμβάλει στην έλλειψη τροφίμων και λιπασμάτων σε μια από τις φτωχότερες περιοχές του κόσμου.

Ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν τακτική πρόσβαση σε ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα αναμένεται να φθάσει τα 48 εκατομμύρια κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιουνίου-Αυγούστου, σύμφωνα με μια περιφερειακή ανάλυση για την επισιτιστική ασφάλεια που παρουσιάστηκε από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, την ανθρωπιστική υπηρεσία OCHA, τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και την υπηρεσία για τα παιδιά UNICEF.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στη δυσχερή θέση των χωρών της περιοχής του Σαχέλ, νότια της ερήμου Σαχάρα, συμπεριλαμβανομένων του Μάλι και της Μπουρκίνα Φάσο, οι οποίες μάχονται με μια ισλαμιστική εξέγερση που έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και έχει εκτοπίσει περίπου 2,5 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ένας αριθμός ρεκόρ 45.000 ανθρώπων στο Σαχέλ αναμένεται να αντιμετωπίσει καταστροφική πείνα, ένα επίπεδο λίγο πριν από τον λιμό.

«Η αυξανόμενη ανασφάλεια και οι συγκρούσεις σημαίνουν ότι η ευπάθεια αυξάνεται στην περιοχή και γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βοηθηθούν οι κοινότητες σε απομονωμένες περιοχές», δήλωσε η διευθύντρια της UNICEF για τη Δυτική και Κεντρική Αφρική, Μαρί-Πιερ Πουαριέ.

Περίπου 16,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών πρόκειται να αντιμετωπίσουν φέτος οξύ υποσιτισμό, σύμφωνα με την ανάλυση, η οποία αναφέρει ότι η περιοχή που επηρεάζεται από την έλλειψη τροφίμων θα επεκταθεί πιθανότατα μακροπρόθεσμα.

Η εξάρτηση της περιοχής από τις εισαγωγές την έχει καταστήσει ευάλωτη στα υψηλά παγκόσμια ποσοστά πληθωρισμού, παρόλο που σε πολλά μέρη της Δυτικής Αφρικής παρατηρήθηκε βελτίωση των βροχοπτώσεων το 2022 και αύξηση της παραγωγής δημητριακών.

«Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε δράση για την ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής ώστε να επιτύχουμε την επισιτιστική κυριαρχία στην περιοχή μας», δήλωσε ο Ρόμπερτ Γουέι, υποπεριφερειακός συντονιστής του FAO για τη Δυτική Αφρική.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δυτική Αφρική,dytiki afriki