Η ΕΕ μπορεί να καλύψει κόστος μεταφοράς βοήθειας στη Γάζα αν ζητηθεί

Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ μπορεί ενδεχομένως να στηρίξει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου εφόσον ζητηθεί από κράτη μέλη, τρίτες χώρες ή διεθνείς οργανισμούς, σύμφωνα με τα όσα εξήγησε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μπαλάς Ουζβάρι, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τον πιθανό ρόλο της ΕΕ μετά την αναστολή της εμπλοκής ανθρωπιστικών ΜΚΟ στην περιοχή μετά τον θάνατο προσωπικού της World Central

Kitchen από ισραηλινά πυρά.

Όπως εξήγησε ο κ. Ουζβάρι η στήριξη αυτή μπορεί να δοθεί μέσω συντονισμού του αιτήματος για βοήθεια, που μπορεί να αφορά ανθρωπιστικά είδη ή και μέσα μεταφοράς, και των προσφορών που θα υπάρξουν από κράτη μέλη για παροχή της βοήθειας. Από εκεί και πέρα, η Κομισιόν μπορεί να καλύψει τα έξοδα μεταφοράς, επιστρέφοντας το κόστος μετά την πραγματοποίησή της.

Ερωτηθείς τι χρειάζεται να γίνει για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ, ο κ. Ουζβάρι σημείωσε πως η ενεργοποίηση του μηχανισμού είναι κάτι που εναπόκειται όχι στην Κομισιόν αλλά σε άλλα μέρη να αιτηθούν, «είτε πρόκειται για κράτος μέλος της ΕΕ, είτε για οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο, είτε για οργανισμό του ΟΗΕ», και για αυτό η αξιολόγηση των αναγκών «γίνεται από τους φορείς που χρειάζονται ενδεχομένως βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το προσωπικό της Κομισιόν που βρίσκεται επί του εδάφους, όπως στην περίπτωση του προσωπικού που βρίσκεται στην Κύπρο για στήριξη του ανθρωπιστικού διαδρόμου, βρίσκεται εκεί «για να εξηγήσουν πώς αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην πράξη και με ποιους ακριβώς τρόπους θα μπορούσε να βοηθήσει η ΕΕ».

Κληθείς να διευκρινίσει ποια είναι η διαδικασία για ενεργοποίηση της στήριξης της ΕΕ, μεταξύ άλλων όσον αφορά και στη λειτουργία του θαλάσσιου διαδρόμου, ο κ. Ουζβάρι επεσήμανε πως ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας είναι μια «πολύ ευέλικτη δομή», η οποία έχει «ενεργοποιηθεί εκατοντάδες φορές από την έναρξη αυτής της θητείας (της Κομισιόν) για δεκάδες διαφορετικούς σκοπούς».

«Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παροχή ανθρωπιστικών προμηθειών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παροχή μέσου μεταφοράς, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παροχή, σε εντελώς διαφορετικά πλαίσια, ιατρικής βοήθειας, εμβολίων και τα λοιπά ή πυροσβεστικών αεροσκαφών», εξήγησε ο εκπρόσωπος.

«Εναπόκειται στο μέρος που κάνει την αίτηση να καθορίσει τις ανάγκες, να προβεί σε αξιολόγηση και στη συνέχεια να μας πει τι χρειάζεται. Μόλις έχουμε έναν κατάλογο των ειδών που χρειάζονται επί του εδάφους στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων εδώ στις Βρυξέλλες, μπορούμε να τον διαβιβάσουμε σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για να δούμε ποιος είναι σε θέση να παρέχει αυτά τα είδη» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο ρόλος του μηχανισμού πολιτικής προστασίας έχει δύο παραμέτρους, όπως είπε. Πρώτον, «φροντίζουμε για τον συντονισμό, δηλαδή λέμε στο μέρος που αιτείται τι μπορούν να προσφέρουν τα κράτη μέλη της ΕΕ» και δεύτερον «αποζημιώνουμε το κόστος μεταφοράς».

«Η μεταφορά δεν οργανώνεται από εμάς. Είναι ευθύνη του μέρους ή του κράτους μέλους που είναι σε θέση να προσφέρει βοήθεια. Αλλά εμείς είμαστε εκεί για να καλύψουμε τα έξοδα που προκύπτουν από τη μεταφορά των εν λόγω εμπορευμάτων» υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης: Στο Λίβανο ο ΠτΔ για μεταναστευτικό - «Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση»

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γάζα,gaza