Η έξοδος στις αγορές, το κόστος των μέτρων και τα €620 εκ. κρατικών εγγυήσεων

€3 δισεκατομμύρια ευρώ, επιχειρεί να «αλιεύσει» από τις διεθνείς αγορές η Δημοκρατία, η οποία έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να προβεί σε διπλή πράξη δανεισμού εκδίδοντας ένα 7-ετές και ένα 30ετές ομόλογο.


Στόχος και σκοπός είναι να γεμίσει το οπλοστάσιο επιδιώκοντας την ενίσχυση των ρευστών διαθεσίμων του κράτους, εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου του κράτους για την πορεία της οικονομίας του τόπου το 2020. Πέραν της αντιστροφής της πτωτικής πορείας του δημοσίου χρέους της χώρας, το οποίο θα αυξηθεί εκτιμάται

ότι θα υπάρξει:

- Οικονομική συρρίκνωση: 5% - 9,7% του ΑΕΠ
- Αύξηση ανεργίας στο 9% (από 7,1% το 2019)
- Δημοσιονομικό έλλειμμα: 4%

Οι τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών εργάζονται επί του παρόντος σε ένα σενάριο, το οποίο θέλει τον οικονομικό αντίχτυπο της πανδημίας να επικεντρώνεται στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και στη συνέχεια φέρει την κυπριακή οικονομία να ανακάμπτει στο δεύτερο εξάμηνο του 2020.
Αυτή η ανάκαμψη, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών  αναμένεται λόγω της διατήρησης των παραγωγικών δραστηριοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως η απασχόληση, οι επιχειρήσεις, μέσω της δέσμης μέτρων που έχουν ανακοινωθεί και υλοποιούνται.

Η κοστολόγηση των μέτρων

Ταυτόχρονα προβαίνει και σε μια λεπτομερή παρουσίαση του κόστους της δέσμης μέτρων,  δημοσιονομικών κινήτρων, που έχουν δοθεί.

- Ειδική άδεια (για γονείς):   €20 εκ.
- Σχέδιο πλήρους αναστολής εργασιών επιχειρήσεων: €182 εκ. (για ένα μήνα)
- Σχέδιο για αυτοεργοδοτούμενους: €20 εκ.
- Εργαζόμενοι στα απογευματινά προγράμματα του Υπ. Παιδείας: €3 εκ.
- Επίδομα ασθενείας: €15 εκ.
- Τομέας Υγείας: €100 εκ.
- Προσωρινή αναστολή πληρωμών ΦΠΑ: €304 εκ.
- Αναστολή πληρωμής αυξημένων εισφορών ΓεΣΥ: €147 εκ.
- Πακέτο βοήθειας στον τουρισμό: €11 εκ.
- Επίδομα φοιτητών στο εξωτερικό: €15 εκ.
- Επαναπατρισμός Κυπρίων: €6 εκ.

Η ζημιά από τις κρατικές εγγυήσεις

Προκύπτουν και σημαντικά συμπεράσματα για τον αντίχτυπο, που υπολογίζει το κράτος ότι θα έχουν σε βάθος εξαετίας στα δημόσια οικονομικά. Το λογαριασμό με απλά λόγια που θα πληρώσει ο φορολογούμενος. Επί της ουσίας η άσκηση του Υπουργείου Οικονομικών θεωρεί ότι ένα στα τρία δάνεια, που θα παραχωρήσουν οι τράπεζες με κρατική εγγύηση δεν θα αποπληρώνεται. Εξού και αναμένει ότι το κόστος της παραχώρησης κρατικών εγγυήσεων €2 δισ. θα διαμορφωθεί στα €620 εκατομμύρια σε βάθος έξι ετών ως ακολούθως:

2021: €250 εκ.
2022: €20 εκ.
2023: 40 εκ.
2024: 60 εκ.
2025: €80 εκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα