Η Γερμανία «σε καλό δρόμο» για επίτευξη των στόχων για το κλίμα το 2030

Σε "καλό δρόμο" για να επιτύχει, για πρώτη φορά, τους στόχους που έχει θέσει για το κλίμα το 2030, ανακοίνωσε την Παρασκευή πως βρίσκεται η Γερμανία, μετά την απότομη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2023.

Η αύξηση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και μια πιο αδύναμη οικονομία η οποία επιβαρύνθηκε από το υψηλότερο ενεργειακό κόστος, συνέβαλαν σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 10,1%, σε ετήσια βάση, ανακοίνωσε το γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης,

στοχεύει στη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 65% μέχρι το 2030 και στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2045.

Η τελευταία έκθεση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας περιβάλλοντος της Γερμανίας (UBA) κατέδειξε ότι οι εκπομπές προβλέπεται πλέον να μειωθούν κατά σχεδόν 64% μέχρι το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Σε μια άλλη έκθεση, που δημοσιεύθηκε το 2021, το ποσοστό αυτό υπολογιζόταν σε μόλις 49%.

"Η πρόβλεψη δείχνει για πρώτη φορά ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και ότι μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους για την προστασία του κλίματος το 2030", δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, σε συνέντευξη Τύπου, στο Βερολίνο.

Η αισιοδοξία έρχεται αφού η Γερμανία μείωσε το 2023 τις εκπομπές CO2 κατά 76 εκατομμύρια τόνους, σε συνολικά 673 εκατομμύρια τόνους - η μεγαλύτερη μείωση από την επανένωση της Γερμανίας.

Η μείωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη ύφεση που βίωσε η βιομηχανία της, καθώς οι εταιρείες σε ενεργοβόρους τομείς της οικονομίας όπως η παραγωγή αλουμινίου, χάλυβα και χημικών προϊόντων επλήγησαν από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και τη χαμηλότερη ζήτηση.

Η χρήση άνθρακα μειώθηκε επίσης καθώς η Γερμανία έγινε καθαρός εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας το 2023. Περίπου το 60% των εν λόγω εισαγωγών ενέργειας - κυρίως από σκανδιναβικές χώρες - προήλθε από ΑΠΕ.

Ο κ. Χάμπεκ είπε ότι το 2023 ήταν μια χρονιά "φωτός και σκιάς", με τη γερμανική οικονομία να συρρικνώνεται κατά 0,3% και να προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί μόνο μέτρια φέτος.

Είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση υπολογίζει σε μια "πλήρη οικονομική ανάκαμψη" και ότι υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα για να διατηρηθεί η δυναμική στην προστασία του κλίματος.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι οποίες για πρώτη φορά έχουν παράξει περισσότερο από το ήμισυ της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας το 2023, αποτελούν πλέον "τη ραχοκοκαλιά" του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, τόνισε ο κ. Χάμπεκ.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα