Η «ιστορία» με το σουπερμάρκετ και τους 9 θετικούς πελάτες ήρθε και στην Κύπρο

Τον γύρο του διαδικτύου και των social media κάνει τα τελευταία 24ωρα η πληροφορία που θέλει γιατρό, να έχει μπει σε σουπερμάρκετ και να συνάντησε ασθενή του θετικό στην COVID19.

Ειδικότερα, η πληροφορία αυτή αναφέρει ότι ο εν λόγω γιατρός είδε τον ασθενή του, ενημέρωσε τον υπεύθυνο της υπεραγοράς και αυτός με τη σειρά του φώναξε από τα μεγάφωνα να βγει από την πίσω πόρτα ο συγκεκριμένος πελάτης. Μαζί του κατά την πληροφορία αυτή, βγήκαν άλλοι 9 πελάτες.

Το

SigmaLive επικοινώνησε νωρίς το πρωί της 30ης Δεκεμβρίου με τον Ανδρέα Χατζηαδάμου, Εκτελεστικό Γραμματέατου Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών ο οποίος είπε πως και αυτός άκουσε την εν λόγω πληροφορία, χωρίς όμως να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το πού έγινε το εν λόγω περιστατικό. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω πληροφορία κυκλοφορεί και για μεγάλο υποκατάστημα της Κύπρου.

Το πρωί της 30ης Δεκεμβρίου, στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ, ακούστηκε η ίδια ιστορία με την παρουσιάστρια της εκπομπής να αναφέρει ότι η ίδια ήταν παρούσα στο εν λόγω συμβάν.

Από τον Νοέμβρη η ιστορία

Η εν λόγω ιστορία σύμφωνα με τα ellinikahoaxes δεν υφίσταται και μάλιστα κυκλοφορεί από τον περασμένο Νοέμβριο. Είχε κυκλοφορήσει τότε σε ελλαδικά Μέσα ενημέρωσης και σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ο ισχυρισμός ότι σε σούπερ μάρκετ της Καλαμπάκας ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα πως υπήρχε στο χώρο πελάτισσα που είχε νοσήσει με COVID-19. Στην ανακοίνωση ζητήθηκε από την εν λόγω πελάτισσα να εξέλθει από το σούπερ μάρκετ με αποτέλεσμα να φύγουν 8 ακόμα πελάτισσες. Σύμφωνα με τα ellinikahoaxes η υπό εξέταση είδηση κυκλοφόρησε αρχικά στην εκπομπή «Σήμερα», με τον κ. Οικονόμου στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Στην εκπομπή της Δευτέρας 15 Νοεμβρίου, ο δημοσιογράφος κ. Πορτοσάλτε μοιράστηκε την εξής ιστορία: «Λοιπόν, να σας πω μια ιστορία αληθινή, έτσι όπως μου τη μεταφέρουν. Δεκατρείς του μηνός, προχθές, Σάββατο, σε ένα σούπερ μάρκετ στην Καλαμπάκα ανακοινώνεται ότι κάποιος πελάτης έχει εντοπίσει μια κυρία, που ξέρει ότι νοσεί από COVID-19 και η οποία ψωνίζει. Κάνει ανακοίνωση το σούπερ μάρκετ και λέει: «Μια κυρία γνωρίζουμε ότι νοσεί από τον κορωνοϊό, δεν ανακοινώνουμε το όνομά της, αλλά την παρακαλούμε να εξέλθει του καταστήματος από την πίσω πόρτα». Βγήκαν, συνολικά, από την πίσω πόρτα του καταστήματος εννέα κυρίες».

Στην πόλη της Καλαμπάκας υπάρχουν τρεις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για καταστήματα των επωνυμιών του Γαλαξία, του Σκλαβενίτη και της LIDL Hellas, αναφέρει ο ιστότοπος.

«Μέσα από μια σειρά ερωτήσεων και συνεντεύξεων διαπιστώθηκε ότι οι απόψεις διίστανται σε ό,τι αφορά τον τόπο που έλαβε χώρα το περιστατικό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, το περιστατικό έλαβε χώρα στον Σκλαβενίτη, ενώ σύμφωνα με άλλες αναφορές στα LIDL.

Ερωτηθείς για την υπόθεση, ο αντιδήμαρχος περιφέρειας Α της Καλαμπάκας, που υπάγεται στον Δήμο Μετεώρων, δήλωσε ότι είχε ακούσει σε συζητήσεις τον επίμαχο ισχυρισμό από κοινού με τη φημολογία ότι έγινε στα LIDL. Ωστόσο, ο κ. Κερασοβίτης τόνισε πως δεν έχει στη διάθεσή του στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τη γνησιότητα του εν λόγω ισχυρισμού, πόσω δε μάλλον τη φημολογία για τον τόπο που δήθεν σημειώθηκε το συγκεκριμένο περιστατικό».

Τα «ellinikahoaxes.gr» είναι η πρώτη πιστοποιημένη προσπάθεια κατάρριψης αναληθών δημοσιευμάτων στο internet, αλλά και κάθε πηγή ενημέρωσης στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κύπρο,kypro