Η κίνηση της Ρωσίας δεν είναι αναγνώριση των Τ/κ, αλλά προειδοποίηση προς Ε/κ

Ο Τούρκος σχολιαστής Γιουσούφ Κανλί υποστηρίζει ότι «οι αναφορές σχετικά με την ίδρυση προξενείου από τη Ρωσία για την παροχή προξενικών υπηρεσιών στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου έχουν επιβεβαιωθεί από αξιόπιστες πηγές. Αυτό προκάλεσε πανικό μεταξύ των Ελληνοκυπρίων ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναγνωρίσει επίσημα τη Βόρεια Κύπρο».

«Επί του παρόντος, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου

του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, έχουν «μη διπλωματικά» γραφεία στη βόρεια Λευκωσία ή στη νεκρή ζώνη για να ανταποκριθούν σε προξενικά και άλλα διπλωματικά αιτήματα από τους πολίτες τους που διαμένουν στη Βόρεια Κύπρο. Αυτά τα γραφεία, αν και δεν είναι επίσημα διπλωματικές αποστολές, λειτουργούν ως de facto διπλωματικά γραφεία».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία επικοινώνησε μαζί τους σχετικά με το άνοιγμα γραφείου αντιπροσωπείας. Ο Ερσίν Τατάρ σχολίασε ότι «αν και αυτό το βήμα δεν σημαίνει αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, δείχνει ότι η παρουσία της είναι αποδεκτή». Ο Τατάρ δήλωσε ότι ο στόχος του γραφείου αντιπροσωπείας ήταν να επιτρέψει στους Ρώσους στα Κατεχόμενα να εκτελούν εύκολα προξενικές διαδικασίες.

Από την άλλη, λέει ο Κανλί, «η κίνηση της Ρωσίας αξιολογείται ως τιμωρία για την υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνοκυπριακή διοίκηση που επέλεξε το Κίεβο αντί της Μόσχας παρείχε σημαντικές ποσότητες όπλων και πυρομαχικών ρωσικής προέλευσης στον ουκρανικό στρατό. Σύμφωνα με ισχυρισμούς, η Ρωσία αποφάσισε να παράσχει προξενικές υπηρεσίες στη Βόρεια Κύπρο ως απάντηση σε αυτές τις εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσία περιμένει τις επιπτώσεις αυτού του βήματος όσον αφορά τις απευθείας πτήσεις».

«Είναι πολύ πιθανό ο πανικός από την ελληνική πλευρά να οφείλεται σε αυτό το ενδεχόμενο», αναφέρει ο Τούρκος αρθρογράφος.

Διαβάστε επίσης: Μιλιέτ: «Σχέδιο των ΗΠΑ να κάνουν άνω κάτω το Αιγαίο!»

Keywords
Τυχαία Θέματα