Η Κύπρος υποστηρίζει τον ΔΟΑΕ στο θέμα της Φουκουσίμα

Η Κύπρος συμφωνεί με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και υποστηρίζει τις ενέργειες και τις απόψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ως του καθ’ ύλην αρμόδιου φορέα στο ζήτημα της ρίψης ραδιενεργών υδάτων από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στον Ειρηνικό Ωκεανό. Αυτό ανέφεραν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, με τις οποίες επικοινώνησε το ΚΥΠΕ, αφότου άρχισε η διαδικασία ρίψης των επεξεργασμένων

υδάτων υπό την εποπτεία του ΔΟΑΕ.

Σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των τροφίμων που εισάγονται από την Ιαπωνία, οι κυβερνητικές πηγές εξήγησαν στο ΚΥΠΕ ότι το 2011, αμέσως μετά το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, η ΕΕ είχε εκδώσει σειρά κανονισμών με τους οποίους είχαν επιβληθεί περιορισμοί στην εισαγωγή τροφίμων από την Ιαπωνία. Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2023, αυτοί οι περιορισμοί ήρθησαν κατόπιν απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λόγω της πλήρους συμμόρφωσης της Ιαπωνίας με τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί.

Επομένως, σημείωσαν οι κυβερνητικές πηγές, δεν υπάρχει κίνδυνος από τα τρόφιμα που εισάγονται από την Ιαπωνία. Καταληκτικά, τόνισαν ότι «η Κύπρος εμπιστεύεται τον ΔΟΑΕ ως τον αρμόδιο φορέα που διενεργεί ελέγχους και μετρήσεις στην Ιαπωνία, και παράλληλα ακολουθεί τη σχετική πολιτική της ΕΕ».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα