Η νέα ψυχρολουσία της Τουρκίας στη Λιβύη και οι παραλληλισμοί με Δένδια

Νέα ψυχρολουσία δέχθηκε η τουρκική διπλωματία στη Λιβύη μετά τις δηλώσεις της  Υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, στις οποίες ζητούσε την αποχώρηση των δυνάμεων της Άγκυρας από τη χώρα.

Συγκεκριμένα, η Νάιλα Μοχάμεντ ελ-Μανγκούς που κρατάει τα ηνία της λιβυκής διπλωματίας έως τις εκλογές του ερχόμενου Δεκεμβρίου

ανέφερε κατά τη διάσκεψη Τύπου με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι «υπογραμμίζουμε το σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στον τερματισμό του πολέμου και για τη διατήρηση της εκεχειρίας. Καλούμε την Τουρκία να κάνει βήματα στην κατεύθυνση της πλήρους εφαρμογής των συμπερασμάτων της διάσκεψης του Βερολίνου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Καλούμε την Τουρκία να συνεργαστεί μαζί μας για να τερματιστεί η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στη Λιβύη».

Η ψυχρολουσία για την τουρκική αποστολή ήταν ξεκάθαρη και η προσπάθεια εξισορρόπησης από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου μάλλον αμήχανη: «Δεν πρέπει να εξισώνεις τις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με το στρατό των άλλων χωρών» αντέτεινε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Εξίσου αγωνιώδης ήταν η αίσθηση που ανέδυε η τοποθέτηση του κ. Τσαβούσογλου για την τύχη του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου:

«Έχουμε σταθεί δίπλα στη Λιβύη σε δύσκολους καιρούς, η στήριξή μας θα συνεχιστεί. Θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε τα κοινά μας συμφέροντα σε εφαρμογή του μνημονίου για την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας», ήταν η αναφορά του υπουργού Εξωτερικών της γείτονος.

Στην Άγκυρα, άλλωστε, δεν έχουν ξεχάσει το «φρένο» που ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπειμπά, έβαλε κατά τη συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Άγκυρα: «Συζητήσαμε πολλές συμφωνίες, όμως τονίσαμε πως η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τον καθορισμό θαλάσσιων περιοχών ευθύνης, είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών και μιλήσαμε για την έναρξη του διαλόγου με όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες, ο οποίος θα είναι προς το συμφέρον όλων», είχε σημειώσει ο Λίβυος πολιτικός. Ενώ σχεδόν ταυτόχρονα από την Αθήνα, ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλ Μένφι, διαμήνυε εκ νέου την ετοιμότητα για διάλογο με την Ελλάδα για το ίδιο ζήτημα.

#BREAKING
Libyan Foreign Minister Najla Al-Mangoush to Turkish Foreign Minister Mevlüt Çavuşoğlu: All Foreign Forces &Mercenaries Must Withdraw From Libya.https://t.co/PzK4AXb3CT#Libya #LibyaReview pic.twitter.com/SGXoaCGBSP

Libya Review (@LibyaReview) May 3, 2021

Σύμφωνα με το CNN,  να ξηλώσει περισσότερο το «πουλόβερ» της τουρκικής επιρροής, παρά τη διπλωματική ρελάνς, έναντι των νέων δεδομένων που δημιουργεί η αναβαθμισμένη λειτουργία των διαύλων Αθήνας – Τρίπολης, φαίνεται πως ήταν το αποτέλεσμα της αιφνιδιαστικής επίσκεψης Τσαβούσογλου και της υψηλόβαθμης συνοδείας του στη Λιβύη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μάλιστα διεύρυνε το σερί των αρνητικών δημόσιων εμφανίσεων. Η στάση της επικεφαλής της λιβυκής διπλωματίας ανάγκασε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δοκιμάσει την ίδια δυσάρεστη έκπληξη, όπως και η συνύπαρξή του με τον Νίκο Δένδια μπροστά από τα αναλόγια της Τουρκικής Προεδρίας στα μέσα Απριλίου, για την οποία που χρειάστηκαν διαδοχικές επιβραβεύσεις από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να ρετουσαριστεί η επικράτηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών.

Met w/ my sister FM Najla Mangoush of #Libya.
-Stood by Libya during its hard times, our support will continue.
-Will continue to protect our common interests in line w/our MOU on delimitation of maritime jurisdiction areas.
-Hoping to see her at @AntalyaDF on June 18.

Keywords
Τυχαία Θέματα