Η παγκόσμια οικονομία περνάει από τη διώρυγα του Σουέζ

Καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμπορευμάτων στην Κύπρο, την Ευρώπη και τη Μεσόγειο προκαλεί η φυσική αντίδραση των ναυτιλιακών εταιρειών στην κρίση της Ερυθράς Θάλασσας και, κατ’ επέκταση του Σουέζ, καθώς τώρα καταφεύγουν να κάνουν τον γύρο της Αφρικής για να φτάσουν στα λιμάνια της Ευρώπης. Αυτή η απόφαση επιβάλλεται μετά τις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης σε πλοία που εισέρχονται στην Ερυθρά Θάλασσα με κατεύθυνση το Σουέζ.

Οι

επιθέσεις κατά των Δυτικών Συμφερόντων από τους Χούθι, υπονομεύουν την ασφάλεια στη Ναυσιπλοΐα και με αυτό τον τρόπο επηρεάζουν αρνητικά το παγκόσμιο εμπόριο. Η δράση τους διακινδυνεύει μια επέκταση της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Οι αντάρτες έχουν ήδη 30 χρόνια παρουσίας στην περιοχή, και καθοδηγούνται από το ΙΡΑΝ και τη τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που επίσης ελέγχεται από το Ιράν.

Η σημασία της διώρυγας του Σουέζ για την Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί ποτέ να υποτιμηθεί. Είναι μία από τις κύριες πύλες για το παγκόσμιο εμπόριο, και ένας σημαντικός παράγοντας στη διασφάλιση της ομαλής κυκλοφορίας εμπορευμάτων. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, η Διώρυγα του Σουέζ διακινεί αγαθά αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε καθημερινή βάση.

Η ιδέα ότι οι Χούθι, με τις απειλές τους για τον έλεγχο της Ερυθράς Θάλασσας, μπορεί να δημιουργήσουν αναστάτωση στον παγκόσμιο εμπορικό χάρτη αναγνωρίζεται από τη Δύση ως κορυφαία πρόκληση στην, ήδη δοκιμαζόμενη, παγκόσμια οικονομική σταθερότητα. Σε έναν κόσμο που εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από την παγκόσμια εμπορική διασύνδεση, η απειλή αυτή είναι σοβαρή και απαιτεί συλλογική αντίδραση, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των συνεπειών των πολέμων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Για χρόνια, το Σιιτικό Ιράν των Αγιατολλάχ, της «Μαντίλας» και της Πολεμικής Πυρηνικής Προοπτικής , αποσταθεροποιεί την περιοχή χρησιμοποιώντας τους Χούθι για να ενισχύσει την επιρροή του στη Μέση Ανατολή, εξαναγκάζοντας και άλλες περιφερειακές δυνάμεις να εμπλακούν στη σύγκρουση. Με αυτό τον τρόπο προκαλεί αναταράξεις και τεράστιες ζημιές στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Η Δύση ενώνει τις δυνάμεις της για να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση, προωθώντας προληπτικά μέτρα και σχεδιάζοντας στρατηγικές που θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια των πλοίων και την ομαλή λειτουργία της Διώρυγας.

Η Διώρυγα του Σουέζ πρέπει να γίνει ξανά μια ασφαλής δίοδος για τη Διεθνή Ναυσιπλοΐα, για την αποφυγή των αρνητικών επιπτώσεων στο παγκόσμιο εμπόριο και μία νέα έξαρση του πληθωρισμού, σαν αποτέλεσμα των αυξήσεων στα ναύλα και στα ασφάλιστρα, εξαιτίας της υποχρεωτικής περίπλους της Αφρικής.

Μέσα από συντονισμένη δράση, η Δύση μπορεί να προστατεύσει την παγκόσμια οικονομία από τυχόν απρόβλεπτες αρνητικές εξελίξεις, που μπορεί να προκύψουν. Ως Κυπριακή Δημοκρατία, και ως κατεξοχήν γεωπολιτικός άρχοντας της Ανατολικής Μεσογείου, οφείλουμε να παρέχουμε κάθε δυνατή στήριξη στην προσπάθεια των ΗΠΑ, ΕΕ, Ισραήλ, Αιγύπτου και Ηνωμένου Βασιλείου, στην αντιμετώπιση των τρομοκρατών και στην επαναφορά της ασφάλειας στη Διώρυγα του Σουέζ, για την ανάκαμψη του παγκοσμίου εμπορίου.

Η νέα αυτή επέκταση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, αναδεικνύει για πολλοστή φορά την ουσιαστική αδυναμία της Ευρώπης να σχεδιάζει και να παρεμβαίνει στις μεγάλες Γεωπολιτικές αναταράξεις, αφού δεν διαθέτει Ένοπλες Δυνάμεις.

Εμείς ως Κύπρος, που αποτελούμε τον πλέον προωθημένο βραχίονα Προφυλακών της Δύσης, έχουμε το δικαίωμα να απαιτούμε την ένοπλη προστασία μας από την επεκτατική μανία της Τουρκίας που καραδοκεί να μας υποτάξει μακροχρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα