«Η Παγκόσμια Βρετανία πρέπει να ηγηθεί στην επίλυση του Κυπριακού»

Την ανάγκη το Ηνωμένο Βασίλειο να αναλάβει ενεργο ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού υπογραμμίζει σε άρθρο του ο Βρετανός Βουλευτής Sir Jeffrey Mark Donaldson επιρρίπτωντας ευθύνες για το αδιέξοδο κυρίως στην Ε/κ πλευρά.

Σε άρθρο του με τίτλο «Η Παγκόσμια Βρετανία πρέπει να ηγηθεί στην επίλυση του Κυπριακού» (19/2/24), αφού κατηγορεί τους Ε/κ για επιθέσεις κατά των Τ/κ που οδήγησαν στην «παρέμβαση» της Τουρκίας το 1974 σημειώνει μεταξύ άλλων «η Βρετανία έχει την ευθύνη να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού

και έτσι να δημιουργήσει ένα δίκαιο αποτέλεσμα τόσο για τους Τουρκοκύπριους όσο και για τους Ελληνοκύπριους».

« Είναι μια άδικη και απαράδεκτη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Βορειοκύπριοι να ζουν σε ένα ως επί το πλείστον μη αναγνωρισμένο κράτος, δεδομένου ότι δεν είναι αυτοί που απέρριψαν μια δίκαιη πρόταση ενοποίησης (Σχέδιο Ανάν). Δεν πρέπει να τιμωρούνται διαρκώς για την αδυναμία των ομολόγων τους να καταλήξουν σε συμφωνία. Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να επιτευχθεί συναίνεση στο νησί που λειτουργεί για κάθε κοινότητα».

«Η Κύπρος και οι λαοί της έχουν να πουν μια μεγάλη ιστορία. Τόσο η τουρκική όσο και η ελληνική κοινότητα έχουν πλούσιο πολιτισμό και παρελθόν. Για πολύ καιρό, η Κύπρος ήταν η πύλη προς τη Μέση Ανατολή και εξακολουθεί να κατέχει σημαντικό ρόλο στη γεωπολιτική της περιοχής. Οποιαδήποτε λύση πρέπει να λειτουργεί και για τις δύο κοινότητες και να προστατεύει τις αντίστοιχες κληρονομιές τους. Το νησί μπορεί να γίνει παράδειγμα για το πώς λαοί διαφορετικών ταυτοτήτων και θρησκειών μπορούν να επιλύσουν μακροχρόνιες διαφορές».

«Ως κάποιος που μεγάλωσε κατά τη διάρκεια των ταραχών στη Βόρεια Ιρλανδία, κατανοώ τη σημασία της διασφάλισης διαρκούς ειρήνης. Αν και υπήρχαν ελαττώματα στην επίλυση στη Βόρεια Ιρλανδία, έχουμε διανύσει πολύ δρόμο και υπάρχουν πολλά που μπορούμε να μάθουμε από αυτήν για την επίλυση φαινομενικά δυσεπίλυτων συγκρούσεων μεταξύ δύο διαφορετικών κοινοτήτων. Η ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία αποδεικνύει ότι ακόμη και οι πιο δύσκολες συγκρούσεις μπορούν να επιλυθούν όπου υπάρχει θέληση.

«Το Φόρεϊν Όφις έχει μια μοναδική ευκαιρία να επιδείξει την πραγματική αξία της ‘’Παγκόσμιας Βρετανίας’’ και να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι πλέον μέρος της ΕΕ και απαιτείται να ακολουθήσει τη γραμμή της ΕΕ. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ίσως τη μεγαλύτερη επιρροή στην περιοχή από όλα τα ευρωπαϊκά έθνη, εκτός Ελλάδας και Τουρκίας. Θα πρέπει να είναι τολμηρή και να ηγηθεί στην εξασφάλιση μιας ειρηνικής και μεσολάβησης επίλυσης αυτής της μακροχρόνιας σύγκρουσης, ξεκινώντας τις συζητήσεις για μια μόνιμη λύση για τους Κύπριους. Και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι αξίζουν κάτι  καλύτερο».

Keywords
Τυχαία Θέματα