Η πορεία του Κυπριακού το 2023: Οι προσδοκίες και τα νέα τετελεσμένα (ΒΙΝΤΕΟ)

2023. O αποκαλούμενος αποστάτης του Δημοκρατικού Συναγερμού εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η εκλογή του άφησε πίσω της, φουρτούνες στον επί 10 έτη κυβερνώντα ΔΗΣΥ, με τις οποίες ακόμη παλεύει.

Διαφορετικά τα πράγματα στο ΑΚΕΛ, καθώς το κόμμα της αριστεράς παρά την ήττα, φαίνεται να πήρε ανάσα, και υπό την ηγεσία του Στέφανου Στεφάνου βλέπει  το μέλλον με αισιοδοξία.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξελέγη με την ελπίδα να φέρει νέο αέρα στην πολιτική ζωή του τόπου. Φράση που έκλεψε την παράσταση ήταν «η ενεργότερη

εμπλοκή της Ε.Ε στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού».
 
Τον Δεκέμβριο ο Πρόεδρος δηλώνει ότι αυτή η προσωπικότητα από μέρους της Ε.Ε έχει βρεθεί. Στο παρά πέντε του 2024 ο Γενικός Γραμματέας επέλεξε την  Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ ως απεσταλμένη για το Κυπριακό.

Ασαφές το χρονοδιάγραμμα και οι όροι εντολής.

Πύλα, Άγιος Δομέτιος, Δερύνεια και Αθηένου. Το 2023 σημαδεύτηκε από την δημιουργία τετελεσμένων εκ μέρους του κατοχικού καθεστώτος στην νεκρή ζώνη την οποία θεωρεί έδαφός του.

Τα γεγονότα της Πύλας γνωστά. Η συναντίληψη χωρίς αντίληψη κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα καθώς η εφαρμογή της επαφιόταν στην καλή βούληση των μερών. Μετά την Πύλα, ήρθε ο Άγιος Δομέτιος.
 
Οι Τούρκοι τοποθέτησαν θερμική κάμερα στο σπίτι της Χρυστάλλας η οποία ακόμη δεν ξηλώθηκε παρά τις εκκλήσεις της Λευκωσίας.
 
Στην Αθηένου κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης, οι Αττίλες έστησαν συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και στην Δερύνεια σε μια έκταση τριάμισι χιλιομέτρων, οι Τούρκοι έσκαψαν ορύγματα και δημιούργησαν θέσεις μάχης αρμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα