Η Ρωσία «σταματά» την μεταφορά πετρελαίου του Καζακστάν προς την Ευρώπη

Ένα ρωσικό δικαστήριο διέταξε το «προσωρινό κλείσιμο» την Τετάρτη (6 Ιουλίου) του τερματικού σταθμού πετρελαίου Novorossiysk, ο οποίος είναι βασικός για την εξαγωγή πετρελαίου από το Καζακστάν, μόλις δύο ημέρες αφότου ο Πρόεδρος της χώρας Κασσίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ είπε στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ ότι η χώρα του είναι έτοιμη να στείλει περισσότερα πετρέλαιο

στην ΕΕ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, το ρωσικό δικαστήριο έκλεισε προσωρινά τον τερματικό σταθμό πετρελαίου του Caspian Pipeline Consortium (CPC) στο Novorossiysk λόγω «περιβαλλοντικών ανησυχιών» σε ένα κλείσιμο που θα διαρκέσει 30 ημέρες, ανέφερε ανακοίνωση της CPC.

Πάντως, το κλείσιμο του τερματικού σταθμού του Νοβοροσίσκ είναι συχνό, και προηγουμένως είχε κλείσει τον Ιούνιο λόγω της αναφερόμενης ανακάλυψης 50 εκρηκτικών της εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στα νερά του λιμανιού. Επίσης, έκλεισε τον Μάρτιο λόγω ζημιών που υπέστη κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Κατά τη διάρκεια του κλεισίματος των τριών εβδομάδων, η παγκόσμια αγορά έχασε περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου.

Το Καζακστάν προμηθεύει ετησίως 67 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου μέσω της Ρωσίας στην Ευρώπη.

Η απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου έρχεται δύο ημέρες μετά την τηλεφωνική συνομιλία του Τοκάγιεφ με τον Μισέλ.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου από το γραφείο του Τοκάγιεφ, είπε ότι «το Καζακστάν θα μπορούσε να συμβάλει λειτουργώντας ως «αγορά ασφαλείας» μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Νότου και Βορρά» σχετικά με «τα ολοένα και βαθύτερα γεωοικονομικά ρήγματα».

"Ο Κασσίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ εξέφρασε επίσης ανησυχία για τους κινδύνους για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια και τόνισε την ετοιμότητα του Καζακστάν "να χρησιμοποιήσει το δυναμικό υδρογονανθράκων του για να σταθεροποιήσει την κατάσταση στις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές αγορές".

Το Καζακστάν είναι πλούσιο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ωστόσο, χρειάζεται το φυσικό αέριο για δική της κατανάλωση και δεν υπάρχει αγωγός εξαγωγής φυσικού αερίου του Καζακστάν στην ΕΕ. Όσον αφορά το πετρέλαιο, υπάρχουν περιθώρια αύξησης των εξαγωγών για να μετριαστούν οι μειωμένες ροές ρωσικών λόγω των κυρώσεων της ΕΕ.

⚡️Russia blocks Kazakhstan's oil transit to Europe.

According to the Russian news agency Interfax, a Russian court has closed the Caspian Pipeline Consortium terminal for 30 days under alleged technical issues. The terminal is Kazakhstan's main exit point for Kazakh oil.

— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) July 6, 2022
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρωσία, Καζακστάν, Ευρώπη,rosia, kazakstan, evropi