Η σημασία της διά βίου μάθησης για ενίσχυση της χρηματοοικονομικής παιδείας

Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024, μεταξύ των ωρών 8.30-13.30, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στο ξενοδοχείο Hilton Park στη Λευκωσία με τίτλο "Διαμορφώνοντας οικονομικά ανθεκτικά άτομα: Η σημασία της διά βίου μάθησης για την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής παιδείας".

Στην ημερίδα θα γίνει παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου «The (Decaying) Effects of Education on Financial Literacy and Financial DecisionMaking» το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας

(ΙδΕΚ) και το Πρόγραμμα «Νησίδες Αριστείας» (EXCELLENCE/0421).

Συντονίστρια του έργου είναι η Δρ Άντρη Κυριζή και επιστημονικός υπεύθυνος ο Δρ Παναγιώτης Χ. Ανδρέου. Στην ημερίδα, η Δρ Άντρη Κυριζή θα παρουσιάσει τα ευρήματα δειγματοληπτικής έρευνας, που διεξήγαγε το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) με την υποστήριξη του College of Business Studies (CBS) Cyprus.

Η έρευνα είχε σκοπό να καταγράψει τις επιδράσεις της διάρκειας της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης και τη λήψη χρηματοοικονομικών αποφάσεων. Προηγούμενες μελέτες που διεξήχθησαν από το ΤΕΠΑΚ καταγράφουν ότι 6 στα 10 άτομα στην Κύπρο δεν έχουν βασικές χρηματοοικονομικές γνώσεις και δεν κατέχουν τις απαραίτητες δεξιότητες.

Τα ευρήματα επομένως που θα παρουσιαστούν έχουν ιδιαίτερη σημασία και σκοπεύουν να ενημερώσουν και να συνεισφέρουν στην τρέχουσα ατζέντα για την ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού και την προώθηση της χρηματοοικονομική παιδείας στην Κύπρο. Επιπρόσθετα, ο προσδιορισμός της διάρκειας της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης δύναται να συμβάλει στην απάντηση ερωτημάτων κοινωνικής σημασίας όπως αν «αξίζει» η προσπάθεια που γίνεται για προώθηση της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης στα ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού, με ποιο τρόπο και για πόσο διάστημα πρέπει να εκπαιδεύονται τα άτομα, και εάν η χρηματοοικονομική εκπαίδευση συμβάλει θετικά στη λήψη ορθών αποφάσεων.

Στο πλαίσιο της ημερίδας θα διεξαχθούν δύο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης.

Η πρώτη θα στραφεί γύρω από τα αποτελέσματα της έρευνας και ομιλητές θα είναι: ο Δρ Μιχάλης Καμμάς, Διευθυντής Συνδέσμου Τραπεζών, η κα Έλενα Καρκώτη, Λειτουργός Α’ του Τμήματος Στρατηγικής, Διεθνών Σχέσεων και Επικοινωνίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, ο κ. Ανδρέας Κλεάνθους, Πρόεδρος του CFA Society Cyprus, και εκ μέρους του Financial Wellbeing Institute η κα Χριστίνα Κόκκαλου. Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο Δρ Παναγιώτης Ανδρέου, Αναπληρωτής Καθηγητής Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η δεύτερη συζήτηση θα εστιάσει στη σημασία της διά βίου μάθησης με ομιλητές: κα Καλυψώ Απέργη, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Δρ Μαρίνος Σταύρου, Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, κ Μάκης Δρακόπουλος, Διευθυντής Προγραμμάτων Action Aid Hellas, και η Δρ Μαρία Γραβάνη, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Την ημερίδα θα χαιρετίσουν εκ μέρους της Προέδρου της Βουλής, η βουλευτής κα Σάβια Ορφανίδου, ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης Δρ Κυπριανός Λούης και ο Πρόεδρος του Τμήματος Χρηματοοικονομικής, Λογιστικής και Διοικητικής Επιστήμης του ΤΕΠΑΚ, Δρ Χρήστος Σάββα.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ, μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας. Σε όσους παρευρεθούν θα δοθεί πιστοποιητικό συμμετοχής της ημερίδας. 

Keywords
hilton, education, κυπρος, τεπακ, business, cbs, cyprus, τραπεζες, hellas, βουλη, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια 1 δεκεμβριου, νικος απεργης, σταυροι, αποτελεσματα, κυπρου, πλαισιο, προγραμμα, cyprus, hilton, ανοικτο πανεπιστημιο, ατζεντα, γινει, γινεται, διαστημα, δοθει, ελενα, εκπαιδευση, ερευνα, ιδρυμα, λευκωσια, ληψη, μαρια, ξενοδοχειο, παιδαγωγικο ινστιτουτο, πανεπιστημιο κυπρου, παρουσιαση, συζητηση, τεπακ, χρηστος, χριστινα, business, education, γνωσεις, hellas, θετικα
Τυχαία Θέματα