Η Συρία διπλασιάζει τις αμοιβές δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικού προσωπικού

Ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, διέταξε αύξηση 100% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, ενώ οι επιδοτήσεις καυσίμων καταργήθηκαν σε μια χώρα που πλήττεται από 12 χρόνια πολέμου.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συριακή οικονομία έχει πληγεί από τη σύγκρουση που έχει σκοτώσει περισσότερους από 500.000 ανθρώπους και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια από τότε που ξεκίνησε το 2011.

Σε δύο διατάγματα που εκδόθηκαν αργά την Τρίτη, ο Άσαντ διπλασίασε τους μισθούς και τις συντάξεις όσων εργάζονταν σήμερα και στο παρελθόν στη δημόσια διοίκηση και στο

στρατό, καθώς και στους συμβασιούχους.

Πριν από την απόφαση, ο μηνιαίος μισθός των δημοσίων υπαλλήλων κυμαινόταν μεταξύ 10 και 25 δολαρίων, ανάλογα με την αξία της συριακής λίρας.

Τα προεδρικά διατάγματα ορίζουν επίσης τον κατώτατο μηνιαίο μισθό στον ιδιωτικό τομέα στις 185.940 λίρες Συρίας, ή περίπου 13 δολάρια στη μαύρη αγορά.

Σε ξεχωριστή δήλωση αργά την Τρίτη, το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε τη συνολική άρση των επιδοτήσεων στη βενζίνη και τη μερική άρση των επιδοτήσεων στο μαζούτ.

Ως αποτέλεσμα, η τιμή της βενζίνης έχει αυξηθεί στις 8.000 λίρες από 3.000 προηγουμένως και το μαζούτ σε 2.000 λίρες από 700 πριν, σύμφωνα με το Υπουργείο.

Ο οικονομολόγος Αμμάρ Γιούσεφ είπε ότι η αύξηση των μισθών και η άρση των επιδοτήσεων καυσίμων ταυτόχρονα θα οδηγούσαν σε «μια άνευ προηγουμένου αύξηση των τιμών» καθώς και σε «περισσότερο πληθωρισμό και φτώχεια».

«Υπό το πρίσμα των άδικων (δυτικών) κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Συρία», η κίνηση θα κάνει τον έλεγχο της συναλλαγματικής ισοτιμίας ακόμη πιο δύσκολο, «ιδιαίτερα στη μαύρη αγορά», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η συριακή λίρα διαπραγματευόταν περίπου στις 14.300 ανά δολάριο ΗΠΑ την Τετάρτη, σύμφωνα με ανεπίσημους ιστότοπους παρακολούθησης, σε σύγκριση με την επίσημη ισοτιμία 8.542.

Το νόμισμα έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος της αξίας του από την έναρξη του πολέμου, όταν άξιζε 47 έναντι του δολαρίου.

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει ωθηθεί στη φτώχεια, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα