Η Τουρκία αλλάζει τους κανόνες μετανάστευσης με σκοπό την ένταξη στην Ε.Ε

Η Τουρκία θα τροποποιήσει την πολιτική της για τη μετανάστευση για να καταστήσει πιο δύσκολο για τους αιτούντες άσυλο να αποκτήσουν τουρκική υπηκοότητα, καθώς η Άγκυρα επιδιώκει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ενισχύσει τις προσπάθειές της για ένταξη στο μπλοκ, ανέφερε η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Επικαλούμενη ανώνυμες διπλωματικές πηγές, η Hurriyet

έγραψε το Σάββατο ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι μετανάστευσης σκοπεύουν να εισαγάγουν πιο αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο των αιτήσεων ασύλου, ιδίως όσον αφορά τους Σύρους υπηκόους. Προσθέτει ότι οι Βρυξέλλες ανησυχούν για το ενδεχόμενο οι μετανάστες να λάβουν τουρκική βίζα για την ΕΕ, που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε εισροή πρώην αιτούντων άσυλο σε άλλα κράτη του μπλοκ μέσω της Άγκυρας.

«Υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν υπηκοότητα από την Τουρκία και πηγαίνουν στην Ευρώπη», είπε ένας διπλωμάτης στη Hurriyet, προσδιορίζοντας αυτό ως ένα από τα πιθανά ζητήματα που εμποδίζουν την ένταξη της Τουρκίας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης πολλά να κάνει. Δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία προστατεύει καλά τα σύνορά της, εγγυάται ότι θα αποτρέψει τη μετανάστευση μεταναστών στις χώρες της ΕΕ και θα προχωρήσει σε [άλλα] ζητήματα», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Η παρατεταμένη αίτηση της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ περιπλέκεται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων ο λιγότερο σημαντικός είναι τα πρότυπα και οι απαιτήσεις που επιβάλλονται στους αιτούντες από τις Βρυξέλλες. Έχοντας ήδη εκπληρώσει 66 από τα 72 κριτήρια που χρειάζεται η ΕΕ για ταξίδια απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για τους Τούρκους στην Ευρώπη, ανέφερε η Hurriyet, η Άγκυρα έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει τα υπόλοιπα έξι.

Εκτός από την ενίσχυση των ελέγχων μετανάστευσης, αυτοί περιλαμβάνουν κανόνες κατά της τρομοκρατίας και της διαφθοράς, καθώς και συνεργασία με την ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία Europol, προστασία προσωπικών δεδομένων και νομική βοήθεια για άλλα μέλη της ΕΕ. Το τελευταίο είναι ένα περίπλοκο ζήτημα λόγω της άποψης της διεθνούς κοινότητας ότι η «Βόρεια Κύπρος», το ψευδοκράτος,  είναι ένα κατεχόμενο από τους Τούρκους έδαφος της ΚΔ – πλήρες κράτος μέλος της ΕΕ.

Ξεχωριστά, η αποδοχή της «ελευθερίας της έκφρασης» είναι επίσης υπό συζήτηση στην Άγκυρα, είπε η πηγή της Hurriyet, και η συμβατότητα αυτής με τις τουρκικές απόψεις για θέματα όπως οι δημόσιες διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα