Η Τουρκία εμποδίζει τις εξαγωγές προς το Ισραήλ

Η κυβέρνηση της Τουρκίας είτε καθυστερεί είτε δεν εγκρίνει τις εξαγωγικές αποστολές από την Τουρκία στο Ισραήλ, τις τελευταίες πέντε ημέρες, σύμφωνα με μια πηγή που γνωρίζει το θέμα και μίλησε στην «Globes» (02/04/24). Τα πρακτορεία που συνεργάζονται με Ισραηλινούς εισαγωγείς αναφέρουν ότι η πηγή των καθυστερήσεων είναι η τουρκική κυβέρνηση και δεν είναι σαφές για πόσο καιρό θα συνεχιστεί η τρέχουσα κατάσταση.

Την ίδια ώρα, η «Globes» είπε ότι από την περασμένη Παρασκευή δεν είναι δυνατή η καταβολή εξαγωγικών δασμών για αποστολές από Τουρκία

προς Ισραήλ με την τουρκική ιστοσελίδα να αναφέρει σφάλμα χωρίς δυνατότητα συνέχειας και μόνο για εξαγωγές στο Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης: TurkStat: Tα όπλα που εξάγει η Τουρκία στο Ισραήλ είναι «μη στρατιωτικά»

Οι ναυτιλιακές γραμμές που εκτελούν δρομολόγια στις γραμμές Τουρκίας-Ισραήλ, οι οποίες παρέμειναν πολύ ενεργές παρά τον πόλεμο, καθυστερούν τώρα την αναχώρηση των πλοίων με την ελπίδα ότι η κατάσταση μπορεί ακόμα να επιλυθεί και τα εμπορεύματα θα μπορέσουν να φύγουν από τη χώρα. Η «Globes» κατανοεί ότι το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ έχει ήδη ενημερωθεί για την κατάσταση και εξετάζει και ασχολείται με το θέμα.

Αν και δεν πρόκειται για επίσημη κύρωση, υπήρξαν ενδείξεις αυστηρών μέτρων από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με το εμπόριο μεταξύ των χωρών. Τον περασμένο Ιανουάριο, η Τουρκία αποφάσισε να αφαιρέσει το Ισραήλ από τη λίστα των χωρών προορισμού εξαγωγών, σταματώντας ουσιαστικά την ενθάρρυνση και την επιδότηση του εμπορίου και της υποστήριξης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται με το Ισραήλ. Επιπλέον, αυτό έστειλε ένα μήνυμα στους Τούρκους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, ότι αν εμπλακούν σε εμπόριο με το Ισραήλ, το κράτος δεν θα τους βοηθήσει. Το τουρκικό Υπουργείο Εμπορίου έχει επίσης αποσύρει την υποστήριξη κοινών διασκέψεων με το Ισραήλ. Αυτό είναι ένα βήμα που καταστρέφει την ικανότητα του Τούρκου εμπορικού ακόλουθου στο Ισραήλ να ενθαρρύνει τις επαφές μεταξύ των χωρών.

Μείωση των τουρκικών εισαγωγών στο Ισραήλ

Το 2023 το Ισραήλ εισήγαγε 5,42 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγαθά από την Τουρκία, από 7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, αναφέρει το Κεντρικό Γραφείο Στατιστικής. Οι ισραηλινές εξαγωγές στην Τουρκία ανήλθαν σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Keywords
Τυχαία Θέματα