Η Τουρκία στηρίζει λύση δύο κρατών σε Κυπριακό και Παλαιστινιακό, είπε ο Γιλμά

«Η λύση των δύο κρατών είναι ένας δρόμος που απαιτεί υπομονή» δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Τζεβντέτ Γιλμάζ στην ομιλία του πριν την έναρξη της παρέλασης στα κατεχόμενα για την 40η επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Επικαλέστηκε τον Τούρκο ποιητή Μεχμέτ Ακίφ Έρσοϊ λέγοντας ότι «αυτός είναι ο δρόμος του δίκαιου, δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Περπατάμε. Αν ο Αρμαγεδών μπροστά μας τρελαθεί, παραφρονήσει, υπάρξουν στρατιές θάλασσες και τα σύννεφα βρέξουν στόλους, η πίστη στο στήθος θα είναι η ίδια, η χαρά θα είναι

η ίδια, ο πόνος θα είναι ο ίδιος, ο σκοπός θα είναι ο ίδιος, η συνείδηση ​​θα είναι η ίδια. Ακόμα κι αν ο κόσμος καταρρεύσει, να είστε σίγουροι ότι αυτό το μέτωπο δεν θα κλονιστεί».

Ως Τουρκία, συνέχισε, υπό την ηγεσία του Προέδρου της Ταγίπ Ερντογάν, έχουν αναλάβει αποφασιστικό ρόλο στη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

«Από αυτή την άποψη, στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την περιοχή μας σε χώρο συνεργασίας και αυτή η συνεργασία να γίνει ένας μηχανισμός που παράγει συνεχώς σταθερότητα και ευημερία. Εργαζόμαστε επίσης για να κάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο θάλασσα ειρήνης για όλους τους ανθρώπους της περιοχής. Όπως υπερασπιζόμαστε τη λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό, την ίδια στάση κρατάμε και στο Παλαιστινιακο».

Κυπριακό

Εργαζόμαστε σκληρά για μια δίκαιη, βιώσιμη και μόνιμη λύση, ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που αγνοούν το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία τελείωσε πριν από 60 χρόνια και η «τδβκ» είναι 40 χρόνων, δήλωσε ο κ. Γλιμάζ. «Η ε/κ πλευρά παίζει με τον χρόνο με κάποιες τακτικές καθυστερήσεων. Αυτή η προσπάθεια είναι μάταιη, σε μια εποχή που έχει ξεκινήσει ο αιώνας της Τουρκίας. Δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε με τις τακτικές τελματοποίησης κανενός και την κενή προπαγάνδα».

«Η επόμενη περίοδος, ο αιώνας της Τουρκίας, είναι επίσης ο αιώνας της τδβκ. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι η τδβκ θα πάρει τη θέση που της αξίζει στον κόσμο».

Κατά τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τ/κ, που είναι εγγενή δικαιώματά του, πρέπει να καταγραφούν και στη συνέχεια «τα δύο κράτη» να διαπραγματευτούν την μεταξύ τους συνεργασία. «Μια λύση προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει στη σταθερότητα όχι μόνο στο νησί αλλά και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Τουρκία βρίσκεται σε πλήρη κατανόηση και αλληλεγγύη με την τδβκ».

Σήμερα, «είμαστε ένα και μαζί σε χαρά και λύπη», πρόσθεσε ο κ. Γιλμάζ αναφερόμενος σε Τουρκία και ψευδοκράτος λέγοντας ότι για την οικονομική ενίσχυση των κατεχομένων κάνουν ό,τι μπορούν για ν’ ανοιχτεί προς την διεθνή κοινότητα το ψευδοκράτος μέσω της παραγωγής και του εμπορίου, «και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε». Μίλησε για δήθεν «εμπάργκο», πολιτικές δύο μέτρων και δύο σταθμών από κάποια μέρη που προκαλούν αβεβαιότητα, σημειώνοντας ότι για την Τουρκία το Κυπριακό είναι εθνική υπόθεση. «Το θέμα είναι, στον δρόμο προς τη λύση, να τερματιστούν οι μονόπλευρες προσεγγίσεις που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα».

Το θέμα, υποστήριξε, είναι η ανάπτυξη της «βόρειας Κύπρου, το δίκαιο μερίδιο στους φυσικούς πόρους και η ενσωμάτωση της τδβκ στην διεθνή κοινότητα. Ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια χώρα, επιδεικνύουμε ισχυρή βούληση και θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού».

Για έργα στο ψευδοκράτος ο Τζεβντέτ Γιλμάζ αναφέρθηκε στα εγκαίνια του νέου παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου στις 20 Ιουλίου 2023, στην παρουσία και του Τούρκου Προέδρου, και ανακοίνωσε ότι το συγκρότημα του νέου «προεδρικού» και της νέας «βουλής» θα εγκαινιαστούν «ίνσιαλλαχ» του χρόνου στα 50χρονα από την «ειρηνευτική επιχείρηση», όπως αναφέρθηκε στην τουρκική εισβολή του 1974.

Μέση Ανατολή

Ο Τζεβντέτ Γιλμάζ σημείωσε ότι έχουν περάσει 40 μέρες από την έναρξη των επιθέσεων στη Γάζα, αναφέροντας ότι σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 73% από τους σχεδόν 12.000 Παλαιστίνιους που δολοφονήθηκαν στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη ήταν γυναίκες και παιδιά.

Όλες αυτές οι ενέργειες αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρέπει να τιμωρηθούν, πρόσθεσε. Προσπαθούμε να πετύχουμε μια άμεση κατάπαυση του πυρός, συνέχισε, και να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. «Δυστυχώς, ζούμε σε έναν κόσμο όπου ορισμένες χώρες που μιλούν για δημοκρατία, δίκαιο και ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός».

Όλη η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί τα όσα συμβαίνουν, είπε προσθέτοντας ότι από την άλλη, η λαϊκή συνείδηση ​​έχει αναλάβει δράση και ο κόσμος αντιτίθεται στην καταπίεση. «Από εδώ, από τα εδάφη της τδβκ που βίωσε κάποτε τέτοιες φρικαλεότητες, στέλνω χαιρετισμούς σε όσους πήραν θέση στο πλευρό των καταπιεσμένων σε όλο τον κόσμο» είπε.

Ο κ. Γιλμάζ ανέφερε ότι μέχρι σήμερα, η Τουρκία έχει στείλει 10 αεροπλάνα και 1 πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια πάνω από 666 τόνους στο αεροδρόμιο El-Arish με την υποστήριξη των Αιγύπτιων. Οι διπλωματικές τους πρωτοβουλίες, πρόσθεσε, συνεχίζουν την προσπάθεια για μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και αποτροπή της εξάπλωσης των συγκρούσεων.

«Γνωρίζουμε αυτή τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας και ορισμένων χωρών που αυτοαποκαλούνται κοιτίδα της δημοκρατίας, από προηγούμενες περιόδους, για τις θηριωδίες που διέπραξαν οι Ελληνοκύπριοι εναντίον των Τουρκοκυπρίων εδώ», ισχυρίστηκε.

«Είναι σημαντικό για τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει την ευθύνη για τη Γάζα και να λάβει συγκεκριμένα βήματα. Οι εξελίξεις έδειξαν για άλλη μια φορά ότι δεν είναι δυνατόν να εδραιωθεί μόνιμη ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας χωρίς δίκαιη πολιτική λύση στο Παλαιστινιακό ζήτημα», είπε.

Η Τουρκία, κατέληξε, υποστηρίζει μια διαδικασία λύσης, συμπεριλαμβανομένου και του να είναι εγγυήτρια μαζί με τις περιφερειακές χώρες στη φάση της εφαρμογής της λύσης.

Διαβάστε επίσης: «Η ύπαρξη τδβκ έχει στρατηγική σημασία», λέει η Ακσενέρ

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα