Η Βουλή τίμησε την μνήμη και θυσία του Αυξεντίου και τις γυναίκες

Την μνήμη και την θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου τίμησε η Ολομέλεια του νομοθετικού σώματος, με προ ημερησίας διατάξεως αναφορά του Πρόεδρου του σώματος Δημήτρη Συλλούρη και με μονόλεπτο σιγή που τηρήθηκε μετά την αναφορά.

Το Κοινοβούλιο απέδωσε την προσήκουσα τιμή και στις γυναίκες ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας

με επίσης προ ημερησίας διατάξεως αναφορά του κ. Συλλούρη, ο οποίος αναφέρθηκε και στις σπάνιες παθήσεις, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης και για τις σπάνιες νόσους.

Στην αναφορά του για τον Γρηγόρη Αυξεντίου ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι την ερχόμενη Κυριακή τιμούμε την επέτειο της ηρωικής θυσίας του Σταυραετού του Μαχαιρά, Γρηγόρη Αυξεντίου, όπως Κυριακή ήταν και η μέρα που έπεσε μαχόμενος ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ, παραδίδοντας από το κρησφύγετό του στο Μαχαιρά μαθήματα ηρωισμού και αυτοθυσίας σε όλη την οικουμένη.

«Η συνειδητή του θυσία συνιστά ίσως την πιο φωτεινή συνεισφορά της Κύπρου στην τότε αντιαποικιακή πάλη πολλών λαών και η προσήλωσή του στα ύψιστα ιδανικά της ελευθερίας και της δικαιοσύνης αποτελούν διαχρονικά πηγή έμπνευσης για κάθε άνθρωπο», συνέχισε ο κ. Συλλούρης προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα, υποδεικνύει σε όλους το χρέος να συνεχίσουμε τη δύσκολη προσπάθεια, ώστε να καταστεί η πατρίδα μας ελεύθερη, ανεξάρτητη και ευημερούσα.

Αναφερόμενος στην Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων είπε ότι σπάνιες θεωρούνται οι νόσοι που πλήττουν λιγότερα από πέντε άτομα στα δέκα χιλιάδες, παρατηρώντας πως ο αριθμός αυτός μπορεί να ακούγεται μικρός, αλλά ανέρχεται στα τριακόσια εκατομμύρια παγκοσμίως.

«Σήμερα, καταγράφονται έξι έως οκτώ χιλιάδες σπάνια νοσήματα, που είναι χρόνια, συχνά κληρονομικά, με σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών», ανέφερε περαιτέρω και απηύθυνε έκκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς, ερευνητές, πανεπιστήμια και ιατρικά κέντρα, να επενδύσουν περαιτέρω στην έρευνα, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι δεν έχει ακόμη βρεθεί οριστική θεραπεία για τις σπάνιες αυτές νόσους.

Για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που θα τιμηθεί την Παρασκευή, 8 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως οι γυναίκες μέσα από τους μακροχρόνιους αγώνες τους για χειραφέτηση και ισότητα έχουν πετύχει άλματα καταξίωσης σε όλους τους τομείς της ζωής.

Πρόσθεσε πως τα δικαιώματά τους, που άλλοτε ήταν υπό αμφισβήτηση, τώρα στις περισσότερες χώρες είναι νομικά κατοχυρωμένα και επιτρέπουν πλέον την ευημερία και την πρόοδο εκατομμυρίων γυναικών.

Ταυτόχρονα, παρατήρησε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εκατομμύρια γυναίκες που υφίστανται την αδικία και τις επιπτώσεις της άνισης μεταχείρισης τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο βίο σε πολλά οπισθοδρομικά καθεστώτα ή ακόμα και σε φιλελεύθερα κράτη λόγω παρωχημένων αντιλήψεων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε επίσης ότι «ως κράτος οφείλουμε να ενισχύσουμε τον ρόλο των γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων και να διασφαλίσουμε την έμπρακτη και όχι απλώς νομικά κατοχυρωμένη ισοτιμία τους στην οικογένεια, στην εργασία, στην κοινωνία, στην πολιτική».

Διαβεβαίωσε, τέλος, όλες τις γυναίκες της Κύπρου ότι «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον αγώνα σας για πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων σας σε όλους τους τομείς».

ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα