Ιακώβου: Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί το Ισραήλ ως σάκο του μποξ (vid)

Γεννιούνται ελπίδες για ανακωχή, οι ισορροπίες είναι όμως πια ανύπαρκτες στην Μέση Ανατολή. Η απόπλευση χιλίων σκαφών από την Τουρκία για την Γάζα ξυπνούν μνήμες Mavi Marmara και προφανώς πολλά εξαρτώνται από τις αποφάσεις του Ισραήλ για το ζήτημα.

Ο Διευθυντής του ΚΥΚΕΜ, Χρήστος Ιακώβου, μιλώντας στις Τομές στα Γεγονότα, εξήγησε ότι «δεν θα επιτρέψει το Ισραήλ το θαλάσσιο τουρκικό κομβόι να σπάσει τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, επειδή θα είναι μια διπλωματική και στρατιωτική ήττα».

Επεσήμανε ότι από το 2010, το Ισραήλ

χρησιμοποιήθηκε ως σάκος του μποξ για την Τουρκία, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις σχέσεις με τα άλλα μουσουλμανικά σκάφη.  

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος για ένα νέο Mavi Marmara, απάντησε ότι «αυτοί θέλουν να σπάσει ο αποκλεισμός της Γάζας για να στείλουν το μήνυμα ότι ο θύλακας είναι υπό κατοχή. Δεν αναιρείται από μια προσωρινή ανακωχή».

Πρόσθεσε ότι «ο Ερντογάν θα επιχειρήσει με την διπλωματία δεύτερης τροχιάς να παρουσιαστεί ως ο νέος Νάσερ, χρησιμοποιώντας τους Παλαιστινίους ως αιχμή του δόρατος για να επιτύχει τους δικούς τους στόχους στην εξωτερική πολιτική».  

Σημείωσε ότι «γίνεται ξεκάθαρο ότι το πεδίο δράσης της Τουρκίας είναι ο μουσουλμανικός κόσμος. Το Ισραήλ είναι εύκολος στόχος ρητορικής κατανάλωσης για να διευρύνει την παρουσία του στην Μέση Ανατολή».

Διαβάστε επίσης: «1000 σκάφη από Τουρκία σε Γάζα με στάση σε Κύπρο»- Φόβοι για νέο Mavi Marmara

Keywords
Τυχαία Θέματα