Ιμπραχίμ Καλίν: Οι κυρώσεις της Ε.Ε θα έχουν αντίστροφο αποτέλεσμα (ΒΙΝΤΕΟ)

«Οι κυρώσεις δεν θα λειτουργήσουν ποτέ (..) Θα έχουν το αντίστροφο αποτέλεσμα. Θέλουμε να έχουμε μια θετική ατζέντα. Θέλουμε να γυρίσουμε μια νέα σελίδα με την ΕΕ», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπαρχίμ Καλίν στο πλαίσιο συνέντευξής του στη δεξαμενή σκέψης German Marshall Fund

«Το γεγονός ότι είμαστε μέρος του ΝΑΤΟ, θέλουμε να ενταχθούμε στην ΕΕ ως πλήρες μέλος και να παραμείνουμε ισχυρός εταίρος και σύμμαχος στη δυτική συμμαχία, δεν σημαίνει

ότι δεν μπορούμε να έχουμε καλές σχέσεις με χώρες της Μέσης Ανατολής, ή με τη Ρωσία και την Κίνα ...», δήλωσε επίσης ο Καλίν


Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της δυτικής συμμαχίας μέσω του ΝΑΤΟ και στοχεύει στην ένταξη στην ΕΕ, καθώς η εξωτερική πολιτική δεν είναι μηδενικό άθροισμα. «Οι σχέσεις της Σημαίας της Τουρκίας με τη Βόρεια Αφρική, τον Κόλπο και τη Ρωσία δεν θα αντιτίθενται σε αυτό», είπε.

Διαβάστε επίσης: Εντατικές διαβουλεύσεις για τα συμπεράσματα επί της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφή

Για την εμπλοκή της Τουρκίας σε διάφορα πολεμικά μέτωπα, είπε πως αυτό κάνουν και άλλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο σε Μέση Ανατολή και Αφρική αλλά κανείς δεν τους ασκεί κριτική. «Μόλις όμως η Τουρκιά αρχίζει να αναπτύσσει τις σχέσεις της με χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, τότε ξεκινά μια αντιπαράθεση».


Για το θέμα του Κυπριακού είπε πως ο Ερντογάν ήδη από το 2004 ξόδεψε αρκετό χρόνο για να στηρίξει το σχέδιο Ανάν «αλλά οι Ε/κ το απέρριψαν και τους έβαλαν στην Ε.Ε». «Η Ε.Ε παραβίασε ένα θεμελιακό κανόνα που είναι ότι δεν πρέπει να εντάσσεις μια χώρα η οποία έχει εδαφικές διαφορές. Σήμερα συμπεριφέρονται λες και δεν έγινε ποτέ αυτό».

«Κάναμε υπομονή και συμμετείχαμε σε όλες τις ειρηνευτικές προσπάθειες του ΟΗΕ και συνομιλίες μέχρι και το Κρανς Μοντάνα. Μπορείτε να ρωτήσετε ευρωπαίους αξιωματούχους να σας πουν ποιος έκανε τι και ποιοι αθέτησαν τις υποσχέσεις τους σε εκείνες τις διαπραγματεύσεις. Τώρα έρχονται ευρωπαίοι αξιωματούχοι και μας ζητούν να αποδεχτούμε τους όρους της Ε/κ πλευράς. Για ποιο λόγο να πράξουμε κάτι τέτοιο;»


Οι Ε/κ δεν αποδέχονται την πολιτική ισότητα. Όλοι οι πολιτικοί ηγέτες των Ε/κ τις τελευταίες 2 δεκαετίες, για να μην μιλήσουμε για παλαιότερα, είπαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν λύση που θα αποδέχονται τους Ε/κ και Τ/κ ως ίσους. Αυτή είναι η βασική αιτία του προβλήματος. Όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, δηλαδή αν άνοιξε το Βαρώσι και τα υπόλοιπα είναι μικρότερα ζητήματα και παράπλευρες συνέπειες της άρνησης των Ε/κ να αποδεχτούν τους Τ/κ ως ίσους.

 

Διαβάστε επίσης: Απογοήτευση για το προσχέδιο συμπερασμάτων εξέφρασε ο Ιμπραχίμ Καλίν

Ο Καλίν μίλησε και για την πρωτοβουλία της Γερμανίας για διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου μετά την κλιμάκωση της έντασης τους προηγούμενους μήνες. Ο Εκπρόσωπος του Ερντογάν είπε πως οι Γερμανοί διαδραμάτισαν ένα πολύ επικοδομητικό ρόλο αλλά κατηγόρησε την Ελλάδα ότι θέλει συνέχιση των διαβουλεύσεων μετά το πέρας του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Αυτή η στάση με κάνει να πιστεύω ότι θέλουν κυρώσεις από την Ε.Ε. Πιστέψτε με αυτό δεν θα είναι βοηθητικό ούτε για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ αλλά και για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας».

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Δεν θα μας επηρεάσουν ενδεχόμενες κυρώσεις της Ε.Ε

Keywords
Τυχαία Θέματα