Ιχνηλατώντας την ιστορία ενός Σχολείου

Ένα βιβλίο τοπικής ιστορίας της φιλολόγου Μαρίας Κελίρη Ιωαννίδη κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κ. Επιφανίου και παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες, στις 9 Απρίλιου 2024, στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου «Πάνος Σολομωνίδης».

Το βιβλίο αυτό με τον τίτλο «Εμπορικόν Λύκειον Λεμεσού-Εμπορική Ακαδημία Λεμεσού, 1931-1961, Ιχνηλατώντας την ιστορία ενός Σχολείου» φιλοδοξεί να διασώσει τα πρώτα εκπαιδευτικά βήματα ενός ιστορικού Σχολείου της πόλης μας, του Λυκείου Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, να φέρει στο φως

πρόσωπα και γεγονότα κρυμμένα στην αχλύ του παρελθόντος, και ταυτόχρονα να συγκεντρώσει και να καταγράψει το πολύτιμο σχολικό Αρχείο, αυτό τουλάχιστόν που σώθηκε από την αδηφάγο λήθη και την απροσεξία των ανθρώπων.

Το Εμπορικόν Λύκειον Λεμεσού και στη συνέχεια η Εμπορική Ακαδημία Λεμεσού λειτούργησε ως ιδιωτική εμπορική σχολή επί Αγγλοκρατίας και διέγραψε λαμπρή πορεία μέσα στον χρόνο, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στα εκπαιδευτικά πράγματα της Λεμεσού, έως το 1961, οπότε εκχωρήθηκε από τον ιδιοκτήτη και Διευθυντή της Σχολής, Δημητράκη Πολυδωρίδη, στην Ελληνική Κοινοτική Συνέλευση Κύπρου (Ε.Κ.Σ.Κ.). Ταυτοχρόνως, μετονομάστηκε σε Οικονομικόν Γυμνάσιον, σε Β΄ Γυμνάσιον Αρρένων Λεμεσού, Β΄ Γυμνάσιον Λεμεσού και αργότερα πήρε την ονομασία Λύκειο Απ. Πέτρου και Παύλου.

Με τη συγγραφή του βιβλίου, η συγγραφέας προσπάθησε να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες ενός σχολείου, του Εμπορικού Λυκείου και της Εμπορικής Ακαδημίας, με στόχο να φωτιστεί το ιστορικό του παρελθόν, για να ενωθεί με το παρόν ενός σύγχρονου σχολείου , του Λυκείου Απ. Πέτρου και Παύλου, το οποίο συνεχίζει το λαμπρό εκπαιδευτικό έργο των Διευθυντών Κλέαρχου Δημητρίου, Γεώργιου Ματσάκη, Δημητράκη Πολυδωρίδη και όλων των αφοσιωμένων εκπαιδευτικών, οι οποίοι δίδαξαν εκατοντάδες παιδιά μέσα σε αντίξοες εκπαιδευτικές και πολιτικές συνθήκες, κατορθώνοντας να εμπνεύσουν με τη δύναμη της γνώσης και να γίνουν στυλοβάτες της Παιδείας του τόπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιχνηλατώντας, Σχολείου,ichnilatontas, scholeiou