Ημέρα της Ευρώπης στο Σπίτι της ΕΕ, Λευκωσία

Μεγάλη επιτυχία κατέγραψε η κύρια εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης στην Κύπρο, που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, στο Σπίτι της ΕΕ, χθες Δευτέρα 9 Μαΐου 2022.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης και διάσκεψης Τύπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για το

Μέλλον της Ευρώπης, ενώ την κεντρική ομιλία ανέλαβε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου.

Στην διάρκεια ομιλίας του, ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Ανδρέας Κεττής, ανέφερε ότι  συμπληρώνονται σήμερα 72 έτη από την Διακήρυξη Schuman που αναντίλεκτα σηματοδότησε την απαρχή της ευρωπαϊκής πολιτικής ένωσης και οικονομικής ολοκλήρωσης, οδηγώντας σε αυτό που σήμερα όλοι γνωρίζουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μεταξύ άλλων είπε: «Δεν μας έχει απογοητεύσει η Ευρώπη μας. Θέλουμε ωστόσο να την κάνουμε να λειτουργεί καλύτερα. Και είναι αποδεχτό ότι έχουν γίνει και πολλά λάθη στο μήκος της διαδρομής.

Ομολογουμένως, η Ευρωπαϊκή μας Ένωση είναι ακόμη ημιτελής, συχνά μακριά από τα προβλήματα, κάποιες φορές διαιρεμένη, άλλες φορές όχι και τόσο αποτελεσματική, ίσως υπερβολικά γραφειοκρατική.

Σε όλα αυτά τα ελλείμματα και τους προβληματισμούς κλήθηκαν οι Ευρωπαίοι Πολίτες να δώσουν την δική τους συμβολή, τις δικές τους εισηγήσεις. Μέσα από μια πρωτόγνωρη, πλατιά δημοκρατική διαδικασία, που διήρκησε ένα έτος και χρησιμοποιώντας τις σύγχρονες δυνατότητες της τεχνολογίας συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, που και τυπικά ολοκληρώθηκε πριν δύο περίπου ώρες στο Στρασβούργο, δίνει απτές απαντήσεις. Η ολομέλεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης ενέκρινε τις 49 προτάσεις της πριν λίγες μόλις μέρες, στις 30 Απριλίου. Αυτές οι προτάσεις περιλαμβάνουν περισσότερα από 300 μέτρα σε 9 θεματικούς τομείς και έχουν στηριχθεί σε 178 συστάσεις από τις Ομάδες Ευρωπαίων Πολιτών, την συνεισφορά των Εθνικών Ομάδων Πολιτών, σε ιδέες από την Ευρωπαϊκή Εκδήλωση για την Νεολαία, και 43.734 εισηγήσεις σχετικά με τις 16.274 ιδέες που καταγράφηκαν στην πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα της Διάσκεψης και στην οποία όλοι οι Ευρωπαίοι Πολίτες είχαμε εδώ και ένα χρόνο ελεύθερη πρόσβαση».

Καταλήγοντας, ο Ανδρέας Κεττής είπε: «σήμερα τιμούμε την Ημέρα της Ευρώπης και είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Ευρωπαίοι. Είμαστε πρωτοπόροι σε ολόκληρο τον κόσμο στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η μόνη περιοχή στον κόσμο στην οποία έχει καταργηθεί η θανατική ποινή.

Αναμφίβολα, είμαστε κάτι πολύ περισσότερο από μια αγορά ή ένα κοινό νόμισμα. Αυτά τα ιδεώδη της ελευθερίας, της ευημερίας και της ειρήνης χαρακτηρίζουν τα σύνορα και την ταυτότητά μας.

Πρέπει ωστόσο να αντλήσουμε διδάγματα από τα λάθη μας, να αλλάξουμε την εικόνα που έχουν πολλοί πολίτες μας περί μιας αφηρημένης και αναποτελεσματικής Ευρώπης. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να δώσουμε ξανά, ειδικά στους νέους μας, την αίσθηση ότι συμμετέχουν σε ένα εγχείρημα τεραστίων διαστάσεων. Να τους κάνουμε να ονειρευτούν ξανά μια καλύτερη Ευρώπη σε έναν καλύτερο κόσμο. Αυτή άλλωστε οφείλει να είναι και η κεντρική επιδίωξη της χρονιάς που διανύουμε, του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας.

Ζήτω η Ευρώπη. Ζήτω η Κύπρος».

Ομιλία Αννίτας Δημητρίου

Από πλευράς της, η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στα ερωτήματα που καλούμαστε να απαντήσουμε… Τι Ευρώπη θέλουμε να οικοδομήσουμε; Ποιο θα είναι το μέλλον της Ευρώπης; Πώς θα εξασφαλίσουμε μια ουσιαστικά ενωμένη Ευρώπη; Προβάλλουν πιο αμείλικτα από ποτέ.

«Δυστυχώς, σήμερα, ο εφιάλτης έχει ξυπνήσει ξανά. Η Ευρώπη βρίσκεται στο κατώφλι μιας νέας παγκόσμιας πολεμικής σύρραξης και τα τραγικά γεγονότα της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία μας αναγκάζουν να αναμετρηθούμε εκ νέου με την ιστορία μας.  Συγκυριακά, καλούμαστε να διακηρύξουμε ξανά με το ίδιο σθένος, όπως ακριβώς 72  χρόνια πριν, την αδήριτη ανάγκη για ενότητα, ειρήνη και αλληλεγγύη μεταξύ των λαών.

Αν μας έχει διδάξει κάτι η μέχρι τώρα κοινή ευρωπαϊκή μας πορεία, είναι ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να διασφαλίσουμε την μακροπρόθεσμη επιβίωσή μας.  Η πρόσφατη κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού αποτελεί τρανό παράδειγμα ότι μόνο μέσα από συλλογική δράση μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις απρόβλεπτες προκλήσεις και να ωθήσουμε τις κοινωνίες μας μπροστά».

Τέλος, η Πρόεδρος της Βουλής κάλεσε όλες και όλους, ειδικότερα τις νέες και τους νέους της Κύπρου, να αδράξουν τις ευκαιρίες που τους δίνονται και με την συμμετοχή τους στα κοινά να συνδιαμορφώσουν το μέλλον που η καθεμία και ο καθένας επιθυμεί.  «Γιατί η Ευρώπη είναι μια ιδέα που κουβαλά ο κάθε πολίτης μέσα του,  η Ευρώπη είμαστε εμείς και εμείς είμαστε η Ευρώπη», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα