Ιντιφάντα: Οι καταβολές μιας αιματοβαμμένης ιστορίας (ΦΩΤΟ)

Με αφορμή την προχθεσινή ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλτ Τράμπ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ, η ισλαμική οργάνωση Χαμάς απηύθυνε κάλεσμα στους απανταχού μουσουλμάνους για νέα Ιντιφάντα. Τι όμως πραγματικά είναι η λεγόμενη «Ιντιφάντα», από πού προέρχεται και ποια ιστορικά παραδείγματα υπάρχουν;

Η Ιντιφάντα είναι αραβική λέξη που σημαίνει «τίναγμα», αν και

ευρέως έχει μεταφραστεί στα αγγλικά ως «εξέγερση», «αντίσταση». Η ιδέα της Ιντιφάντα, όπως αναφέρει η Wikipedia, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη σύγχρονη εποχή το 1952 εντός του Βασιλείου του Ιράκ, όταν τα σοσιαλιστικά και κομμουνιστικά κόμματα βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τη Χασεμιτική μοναρχία, εμπνεόμενα από την αιγυπτιακή επανάσταση του 1952.

Ιστορικά, ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί στα ακόλουθα ιστορικά γεγονότα:

Μάρτης του 1965: εξέγερση αριστερών εναντίον της βρετανικής αποικιοκρατίας στο Μπαχρέιν.

Ιούνιος 1970: Ιντιφάντα του Zemla κατά της ισπανικής αποικιοκρατίας στη Σαχάρα.

Πρώτη Παλαιστινιακή Ιντιφάντα, Δεκέμβριος 1987: Παλαιστινιακή εξέγερση στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της καταπίεσης των Ισραηλινών, που εκδηλώνεται με φόνους, μαζικές φυλακίσεις, κατεδαφίσεις σπιτιών, βασανισμούς και εκτοπίσεις. Ονομάστηκε και «πετροπόλεμος», επειδή οι νεαροί Παλαιστίνιοι χρησιμοποιούσαν κυρίως πέτρες και άλλα αυτοσχέδια όπλα για να αντιμετωπίσουν τον προηγμένο τεχνολογικά ισραηλινό στρατό. Την εξέγερση εκμεταλλεύτηκαν πολιτικά η PLO και η Χαμάς. H πρώτη Ιντιφάντα τερματίστηκε επίσημα στις 20 Αυγούστου του 1993 με τη συμφωνία του Όσλο, μεταξύ Γιτζάκ Ράμπιν και Γιάσερ Αραφάτ, που άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Τελικός απολογισμός: 1500 νεκροί Παλαιστίνιοι και 400 Ισραηλινοί, ενώ περίπου 1.000 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ομοεθνείς τους ως συνεργάτες των Ισραηλινών.



2000 Δεύτερη Παλαιστινιακή Ιντιφάντα: Οι συνεχιζόμενοι εβραϊκοί εποικισμοί μέσα στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη προκάλεσαν τη δεύτερη εξέγερση. Ο Αριέλ Σαρόν, βουλευτής τότε στην αντιπολίτευση, επισκέφθηκε τον περίβολο του μουσουλμανικού τεμένους Αλ Ακσά στην Ιερουσαλήμ, που θεωρείται ο τρίτος πιο ιερός χώρος για το Ισλάμ. Η ενέργειά του αυτή θεωρήθηκε βέβηλη και προκλητική από το μουσουλμανικό στοιχείο κι έδωσε την αφορμή για την έναρξη βίαιων επεισοδίων.

Οι Παλαιστίνιοι χρησιμοποίησαν ως όπλο αρχικά τον πετροπόλεμο και στη συνέχεια τις επιθέσεις αυτοκτονίας. Για να τις αποφύγουν, οι Ισραηλινοί πραγματοποίησαν εκτεταμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη και άρχισαν να χτίζουν ένα τείχος κατά μήκος της Δυτικής Όχθης. Η δεύτερη αυτή Ιτνιφάντα έληξε γύρω στο 2005.

Η λέξη χρησιμοποιήθηκε μερικές φορές για να περιγράψει επίσης τις πρόσφατες εξεγέρσεις-ταραχές που πολλοί χαρακτήρισαν ως Αραβική Άνοιξη, στην Τυνησία, την Υεμένη, στο Σουδάν, την Αίγυπτο.

* Με πληροφορίες από Geopolitics.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα