ΗΠΑ: Απέσυραν το «Όσα παίρνει ο άνεμος» - Ενοχλήσεις για «κουτάβι αστυνομικό»

Στα άκρα φτάνουν οι αντιδράσεις  στις ΗΠΑ αναφορικά με το θέμα της καταπολέμισης του ρατσισμού μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς και τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν σε πολλές πολιτείες της χώρας. Το κύμα αντιδράσεων δεν άφησε ανεπηρέαστο και τον χώρο του κινηματογράφου,των ταινιών, των σειρών αλλά και τον κινουμένων σχεδίων.

 

Αρχικά,  ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος» αποσύρθηκε από την πλατφόρμα HBO Max

εν μέσω των διαδηλώσεων του κινήματος διαμαρτυρίας κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας εναντίον των μαύρων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα επιστρέψει σύντομα, με ένα είδος σημείωσης (contextualizing note)  με βάση τα συμφραζόμενα σχετικά με την ιστορία της δουλείας και της καταπίεσης στον Αμερικανικό Νότο.

 

Η εμβληματική ταινία, διάρκειας 3 ωρών 58 λεπτών, του 1939, θεωρείται από ορισμένους πανεπιστημιακούς ως εργαλείο στα χέρια του ρεβιζιονισμού των απολογητών του Νότου και της ιστορίας της δουλείας παρουσιάζοντας μία ρομαντική όψη του Νότου και μία πολύ καλλωπισμένη πλευρά της δουλείας, με το υπηρετικό προσωπικό ικανοποιημένο από την μοίρα του και εργαζόμενο υπό τους συνήθεις όρους εργασίας των εργαζομένων.

 

Βασικό σημείο, η ιδεολογία της «Lost Cause» (Χαμένη Υπόθεση) υποστηρίζει ότι οι Πολιτείες του Νότου πολέμησαν για την πολιτική τους ανεξαρτησία, την απειλούμενη από τον Βορρά, και όχι για την διατήρηση της δουλείας, πράγμα που αντιβαίνει στην ιστορική αλήθεια.

 

Αν και σε απόλυτους αριθμούς, το «Avengers: Endgame» έρχεται πρώτο σε έσοδα στην ιστορία του σινεμά, με 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια, το «Όσα παίρνει ο Άνεμος» (Gone With the Wind) παραμένει στην κορυφή με 3,44 δισεκατομμύρια δολάρια..

 

«Το Όσα παίρνει ο Άνεμος είναι το προϊόν μίας εποχής και απηχεί φυλετικές προκαταλήψεις που ήταν κοινός τόπος στην αμερικανική κοινωνία», σχολίασε εκπρόσωπος της HBO Max για να εξηγήσει την απόφαση για την απόσυρση από την πλατφόρμα της ταινίας των 8 Όσκαρ.
 

 

 

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ακτιβιστές απαιτούν να ακυρωθεί η προβολή της παιδικής σειράς Paw Patrol, επειδή, σύμφωνα με την άποψή τους «δημιουργεί στερεότυπο ότι οι αστυνομικοί είναι οι καλοί!»

 

Το "Paw Patrol" είναι ένα παιδικό πρόγραμμα για μια ομάδα σκύλων βοηθών.  Η ομάδα περιλαμβάνει τον Μάρσαλ, έναν πυροσβέστη Δαλματίας. τον Rubble, εργάτης οικοδομών μπουλντόγκ · και τον Chase, ένα γερμανικό τσοπανόσκυλο που είναι επίσης αστυνομικός. Στον κόσμο του "Paw Patrol", ο Chase είναι ένα πολύ καλό αγόρι που γαβγίζει πράγματα όπως το "Chase is on the case!" και "All in a police pup’s day!" καθώς διασώζει γατάκια με ένα S.U.V.

 

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, όταν ο επίσημος λογαριασμός Twitter της εκπομπής έκανε μια ήπια κλήση για να "ακουστούν οι μαύρες φωνές", οι σχολιαστές  έθεσαν το ζήτημα για τον σκύλο Chase. «Ευθαναστία σκυλί της αστυνομίας», είπαν. «Σταματίστε τις περιπολίες των κουταβιών "Όλα τα σκυλιά πηγαίνουν στον παράδεισο, εκτός από τους προδότες της τάξης στο Paw Patrol."

Όπως αναφέρουν οι Νew York Times για το περιστατικό «Είναι ένα αστείο, αλλά δεν είναι επίσης. Καθώς οι διαμαρτυρίες ενάντια στη ρατσιστική αστυνομική βία μπαίνουν στην τρίτη εβδομάδα τους, οι κατηγορίες αυξάνονται και κατά φανταστικών αστυνομικών. Ακόμα και σκυλιά αστυνομίας κινουμένων σχεδίων- ή ίσως ιδιαίτερα σκυλιά αστυνομίας με μεγάλη καρδιά - βρίσκονται υπό έλεγχο»

«Η προσπάθεια δημοσιοποίησης της αστυνομικής βαρβαρότητας σημαίνει επίσης την κατάργηση του αρχέτυπου του καλού αστυνομικού, που κυριαρχεί τόσο στην τηλεόραση όσο και σε viral βίντεο των διαμαρτυριών. Το "Paw Patrol" φαίνεται αρκετά αβλαβές και αυτό είναι ένα σημείο:  Η κίνηση  στηρίζεται στην κατανόηση ότι οι μπάτσοι κάνουν πολύ κακό.»

 

Παράλληλα, η LEGO σταμάτησε το μάρκετινγκ στα σετ «Αστυνομικός Σταθμός LEGO City» και «Police Highway Arrest». Η A&E έχει  αποσύρει από το πρόγραμμα την ζωναντή εκπομπή "Live PD". Την Τρίτη το βράδυ, το "Cops", το σόου που έδειχνε υπόπτους ως "κακά αγόρια", ακυρώθηκε μετά από 32 σεζόν υπό τον φόβο αντιδράσεων..

Keywords
Τυχαία Θέματα