ΗΠΑ: Προετοιμασίες για την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ

Έξι μόνο μέρες πριν από την 14η Μαΐου, οπότε θα τελεστούν τα εγκαίνια της νέας Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ιερουσαλήμ, οι προετοιμασίες είναι κάτι περισσότερο από πυρετώδεις.

Ήδη, οι πρώτες πινακίδες που κατευθύνουν στην Αμερικανική Πρεσβεία έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή όπου βρίσκεται το κτήριο του αμερικανικού προξενείου, το οποίο θα στεγάσει και τη νέα Πρεσβεία.

Η μετακίνηση της Πρεσβείας από το Τελ

Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, αποτελεί το επισφράγισμα της μονομερούς αναγνώρισης της ιερής πόλης, ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Κίνηση, που απορρίπτεται από τους Παλαιστινίους, οι οποίοι επιθυμούν το ανατολικό τμήμα της πόλης να καταστεί πρωτεύουσα του μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους τους.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς «είναι μια κίνηση που απέρριψαν οι περισσότερες χώρες. Επαναβεβαιώνουμε το ενδιαφέρον μας για σοβαρές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, στη βάση των διεθνών ψηφισμάτων και των νόμων».

Το δρόμο που χάραξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ακολουθεί πέρα από τη Γουατεμάλα, και η Παραγουάη, ο Πρόεδρος της οποίας αναμένεται να επισκεφθεί εντός των επόμενων ημερών το Ισραήλ, προκειμένου να μεταφέρει και αυτός την Πρεσβεία της χώρας του από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Όπως είπε ο Ανώτατος Αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Βασέλ Αμπού Γιουσέφ «αυτή η θέση αντιτίθεται στους διεθνείς νόμους. Καλούμε σε μποϊκοτάζ κάθε χώρας, που μετακινεί την Πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, στη βάση των νόμων των Αραβικών Συνόδων Κορυφής τα έτη 1980, 1990, 2000 και έπειτα. Δεν δεχόμαστε να υποστεί καμία ζημιά η Ιερουσαλήμ, η πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης, μια πόλη που καταλήφθηκε το 1967 και βρίσκεται υπό τους διεθνείς νόμους».

Παρότι ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δώσει το παρόν του στα εγκαίνια της νέας Πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Τον Πλανητάρχη θα εκπροσωπήσουν ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, η κόρη του Ιβάνκα και ο σύζυγός της Τζάρεντ Κούσνερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα