ΗΠΑ- Βρετανία: Επιβάλλουν κυρώσεις στο Ιράν- Στο στόχαστρο το πρόγραμμα drones

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία επέβαλαν σήμερα κυρώσεις στο Ιράν, θέτοντας στο στόχαστρο "το ιρανικό πρόγραμμα drones, τη βιομηχανία χάλυβα και την αυτοκινητοβιομηχανία" μετά την επίθεση το περασμένο Σαββατοκύριακο εναντίον του Ισραήλ.

Οι κυρώσεις της Ουάσινγκτον θέτουν στο στόχαστρο "16 άτομα και δύο οντότητες που επιτρέπουν την παραγωγή ιρανικών drones" μεταξύ των οποίων τα Shahed που "χρησιμοποιήθηκαν κατά την επίθεση της 13ης Απριλίου", ανέφερε σε μια ανακοίνωση το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Αφορούν επίσης τρεις θυγατρικές της ιρανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Bahman

Group και το ιρανικό υπουργείο Άμυνας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξακολουθήσουν να κάνουν το Ιράν "να λογοδοτήσει" με τις νέες αυτές κυρώσεις που έχουν στόχο την Ισλαμική Δημοκρατία.

Είπε πως οι κυρώσεις έχουν σκοπό να "περιορίσουν τα αποσταθεροποιητικά στρατιωτικά προγράμματα του Ιράν", σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Επτά πρόσωπα και έξι οντότητες στο Ιράν που συνέβαλαν στην απευθείας επίθεση κατά του Ισραήλ και έχουν ρόλο στη γενικότερη αποσταθεροποίηση της περιοχής, πρόσθεσε το Ηνωμένο Βασίλειο στη λίστα διεθνών κυρώσεων.

Πλέον ο αριθμός φυσικών και νομικών προσώπων από το Ιράν στη σχετική λίστα του Foreign Office ξεπερνά τα 400.

Σε συντονισμένη δράση με τις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, οι νέες κυρώσεις επιβάλλονται κατά στρατιωτικών στελεχών του Ιράν και στελεχών της βιομηχανίας κατασκευής drone και πυραύλων.

Στη λίστα περιλαμβάνεται το Ναυτικό του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, ένας Υφυπουργός Άμυνας και ένας ταξίαρχος με ευθύνη το σύνολο των ενόπλων επιχειρήσεων του Ιράν. Οι κυρώσεις συνίστανται σε απαγορεύσεις ταξιδιών και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι κυρώσεις αυτές ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον στη συνάντηση των ομολόγων του από το G7 στο Κάπρι της Ιταλίας.

Ο Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο λόρδος Κάμερον δήλωσαν ότι οι κυρώσεις δείχνουν τη σαφή καταδίκη των «απερίσκεπτων» ιρανικών επιθέσεων που συντελούν σε επικίνδυνη κλιμάκωση.

Το Ιράν εξαπέλυσε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή περισσότερα από 350 drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, το σύνολο σχεδόν των οποίων αναχαιτίστηκαν εν πτήσει. Η Τεχεράνη παρουσίασε την επίθεσή της ως ανταπάντηση σε ένα φονικό πλήγμα που αποδόθηκε στο Ισραήλ και είχε στόχο το ιρανικό προξενείο της Δαμασκού στις αρχές Απριλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ#45 Βρετανία, Επιβάλλουν, Ιράν#45,ipa#45 vretania, epivalloun, iran#45