Ισραήλ: Εξετάζει λειτουργία τοπικών επιτροπών διοίκησης στη μεταπολεμική Γάζα

Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, το ισραηλινό «μικρό ΚΥΣΕΑ» που αποφασίζει για την διαχείριση των επιχειρήσεων στη Γάζα θα εξετάσει το καθεστώς διοίκησης του παλαιστινιακού θύλακα που θα επικρατήσει μετά την λήξη του πολέμου, μετέδωσε απόψε η κρατική ισραηλινή τηλεόραση.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το κρατικό μέσο επικαλούμενο ασφαλείς πληροφορίες, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να αναλάβουν την διοίκηση των κατά τόπους περιοχών της Λωρίδας της Γάζας τοπικές επιτροπές αποτελούμενες από πολίτες που αντιτίθενται στην Χαμάς. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες της

κρατικής τηλεόρασης του Ισραήλ, τέτοιες επιτροπές έχουν ήδη αρχίσει να σχηματίζονται. Ωστόσο, την ισραηλινή πλευρά προβληματίζει το γεγονός ότι οι τοπικές επιτροπές πολιτών θα διαθέτουν οπλισμό και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να προβαίνουν σε ένοπλες αντιπαραθέσεις μεταξύ τους, ή ακόμα και με ενόπλους πιστούς στην Χαμάς που θα υπάρχουν και μετά το τέλος του πολέμου.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ: «Τύμπανα πολέμου» στα σύνορα με Λίβανο - Όξυνση σχέσεων με Χεζμπολάχ

Ένα δεύτερο θέμα που φέρεται να συζήτησε απόψε το «μικρό ΚΥΣΕΑ» είναι η δυνατότητα σχηματισμού διεθνούς δύναμης με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, που θα αναλάβει την ανοικοδόμηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας. Η ισραηλινή πλευρά τάσσεται υπέρ μίας τέτοιας δύναμης, στην οποία θα μετέχουν κατ’ αρχήν μετριοπαθείς αραβικές χώρες, με ειδικό ρόλο να αποδίδεται στην Αίγυπτο, ενώ δεν αποκλείουν και τη συμμετοχή στην δύναμη αυτή και άλλων, μη-αραβικών, χωρών της περιοχής, αναφέρει η κρατική ισραηλινή τηλεόραση.

Το «μικρό ΚΥΣΕΑ» συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου και μετέχουν ως μέλη ο Υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, ο υπουργός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, Μπένι Γκαντς, και ως παρατηρητές ο Υπουργός Στρατηγικών Θεμάτων, Ρον Ντέρμερ, και ο τέως αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και κομματικός εταίρος του Μπένι Γκαντς, Γκάντι Άιζενκοτ, ως επίσης και υψηλόβαθμα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας.

Νωρίτερα σήμερα, ο Μπένι Γκαντς είπε σε δήλωσή του στα τοπικά ΜΜΕ ότι πρόκειται σύντομα να τεθεί σε εφαρμογή το τρίτο και τελευταίο στάδιο των χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα, το οποίο θα έχει μεγάλη χρονική διάρκεια και θα συνίσταται από περιορισμένης έκτασης επιχειρήσεις σε όλη την έκταση του θύλακα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα