Ισραήλ: Με μέτρα και δηλώσεις στήριξης αντιδρά η διεθνής κοινότητα

Ανάστατη η διεθνής κοινότητα με τις εξελίξειις στη μέση Ανατολή, με αρχηγούς κρατών να δηλώνουν στήριξη στο Ισραήλ, να καταδικάζουν τις επιθέσεις της Χαμάς και να λαμβάνουν μέτρα ασφάλειας ισραηλινών συμφερόντων στην επικράτεια των χωρών τους.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν  δήλωσε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ είναι ακλόνητη και δεδομένη, προειδοποιώντας ότι κανένας εχθρός του Ισραήλ δεν πρέπει να εκμεταλλευτεί τις

επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς.

«Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να στηρίζουμε» το Ισραήλ, δήλωσε ο Μπάιντεν έχοντας δίπλα του τον Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Αυτή δεν είναι η στιγμή για οποιονδήποτε εχθρό του Ισραήλ να εκμεταλλευτεί αυτές τις επιθέσεις», πρόσθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος. 

Για «μια από τις πιο τραγικές ημέρες της ιστορίας του Ισραήλ» έκανε λόγο ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ. 

Σημείωσε ότι συνομίλησε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν και εξέφρασε «την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την καταδίκη μας της βίας και της τρομοκρατίας».

«Όπως δηλώσαμε στη δήλωση των 27 που εκδόθηκε νωρίτερα, η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα με το Ισραήλ, το οποίο έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, απέναντι σε τέτοιες βίαιες και αδιάκριτες επιθέσεις» προσέθεσε.

Επίσης, ο κ. Μπορέλ συνομίλησε με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό Μοχάμαντ Στάγεχ και ζήτησε «από την Παλαιστινιακή Αρχή να συμβάλει στην άμεση παύση των εχθροπραξιών και να προωθήσει το συμφέρον του παλαιστινιακού λαού και τη φιλοδοξία ολόκληρης της περιοχής για ασφάλεια και σταθερότητα».

«Προτεραιότητα τώρα είναι να σταματήσει αμέσως η βία και να αποκλιμακωθεί, καθώς και να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι» υπογράμμισε.

Συμπλήρωσε ότι «πηγή ανησυχίας υπήρξε επίσης η ασφάλεια του διπλωματικού μας προσωπικού της ΕΕ». Ο Ύπατος Εκπρόσωπος, όπως ανέφερε, ήταν σε επαφή όλη την ημέρα εχθές Σάββατο με την Αντιπροσωπεία και όλο το προσωπικό είναι αυτή τη στιγμή ασφαλές, όπως και το πολιτικό προσωπικό των αποστολών της κοινής πολιτικής και ασφάλειας (CSDP) στο πεδίο. «Συντονίζουμε επίσης προξενικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ασφαλείας για τους πολίτες της ΕΕ, σε επαφή με τα κράτη μέλη» τόνισε.

Η Αίγυπτος βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία σε μια προσπάθεια για την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ, ανακοίνωσε το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι, σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τους ομολόγους του της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας, υπογράμμισε τη σημασία της «ενοποίησης των διεθνών και περιφερειακών προσπαθειών» για τον περιορισμό της κλιμακούμενης βίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ.

Παράλληλα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Σαουδάραβας Υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι το Ριάντ απορρίπτει άοπλοι άμαχοι πολίτες να γίνονται στόχος επιθέσεων «με οποιονδήποτε τρόπο».

Ο μπιν Φαρχάν ζήτησε επίσης «συντονισμένες προσπάθειες για τον κατευνασμό της κατάστασης και την αποφυγή περαιτέρω βίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

Η Ιταλίδα Πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είχε συνεργασία με τους Υπουργούς Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι, Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, Άμυνας Γκουίντο Κροζέτο και με τους επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας, κατά την οποία έτυχαν εμβάθυνσης οι εξελίξεις στο Ισραήλ.

Η ιταλική Κυβέρνηση, όπως μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση  Rai, διαμηνύει ότι ο τρόμος δεν πρέπει να υπερισχύσει και ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη της Ελλάδας Γιάννης Οικονόμου, σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ.

«Η αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο κράτος του Ισραήλ επηρεάζει επίσης τις εβραϊκές κοινότητες σε όλη την Ευρώπη. Συνεργασία με τις αρχές για την ενίσχυση της ασφάλειας γύρω από τις συναγωγές και τα εβραϊκά ιδρύματα» σημειώνει με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι «η ΕΕ στέκεται δίπλα στις εβραϊκές κοινότητες. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον τρόμο».

Τα μέτρα ασφαλείας σε εβραϊκά ιδρύματα και Συναγωγές θα εντατικοποιηθούν το προσεχές διάστημα σε όλη τη Γερμανία, ανακοίνωσε το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο.

«Βρισκόμαστε σε εντατική επικοινωνία με τις αρχές ασφαλείας. Τα μέτρα της αστυνομίας σε εβραϊκά ιδρύματα θα αυξηθούν σε όλη τη Γερμανία. Πρόκειται για αντίδραση στον γενικά αυξημένο κίνδυνο», ανακοίνωσε το Συμβούλιο μέσω του λογαριασμού του στο Instagram.

Νωρίτερα σε περιοχή του Βερολίνου άνδρες αραβικής καταγωγής, μέλη της οργάνωσης Samidoun πανηγύριζαν τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στη Γαλλία, Ραφαέλ Μόραβ αναγνώρισε την πιθανότητα αποτυχίας των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών και την ανεπαρκή προετοιμασία της χώρας του απέναντι στην επίθεση της Χαμάς, σε συνεντεύξεις που έδωσε σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Διαβάστε ακόμη: ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα – Ισοπεδώθηκαν κτίρια

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα