Ιταλία: «Δεσμευμένη» στη διπλωματική επίλυση της κρίσης στον Νίγηρα και Γκαμπό

Αντίθετη σε μια στρατιωτική επέμβαση, η Ιταλία, έκανε έκκληση σημερα για "διπλωματική λύση" στον Νίγηρα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουλίου στη γαλλόφωνη αυτή χώρα της Αφρικής, αλλά και στην Γκαμπόν, όπου είναι σε εξέλιξη πραξικόπημα εναντίον του απερχόμενου προέδρου Αλί Μπονγκό.

Ιταλία συνεχίζει να είναι δεσμευμένη υπέρ μιας διπλωματικής επίλυσης της κρίσης στον Νίγηρα αλλά και της πιο πρόσφατης στην Γκαμπόν, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους της", ανέφερε σε μια

ανακοίνωση ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας Αντόνιο Ταγιάνι.

"Είναι βασικό οι ευρωπαϊκές χώρες να διατηρήσουν πλήρη ενότητα προθέσεων στην αναζήτηση μιας ειρηνικής διεξόδου που θα διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή του Σαχέλ", πρόσθεσε προτού αναχωρήσει για το Τολέδο (Ισπανία) όπου διεξάγεται άτυπη σύνοδος των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ.

Ενώ η Γαλλία, πρώην αποικιοκρατική δύναμη, υποστηρίζει τις χώρες της Οικονομικής Κοινότητας Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS ή Cedeao), ορισμένα μέλη της οποίας τάσσονται υπέρ μιας στρατιωτικής δράσης κατά των πραξικοπηματιών μετά το πραξικόπημα στον Νίγηρα στις 26 Ιουλίου, η Ρώμη εναντιώνεται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

"Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει μια ένοπλη αντιπαράθεση, δεν πρέπει να μας δουν ως νέους αποικιοκράτες", είχε πει στις αρχές Αυγούστου ο Ταγιάνι, που είναι επίσης αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης. "Πρέπει να μεταθέσουμε την επιλογή του πολέμου όσο περισσότερο γίνεται".

"Τους Ιταλούς δεν τους βλέπει με κακό μάτι ο πληθυσμός του Νίγηρα, όπως ούτε και εκείνοι που έκαναν το πραξικόπημα", είπε, ενώ διαδηλώσεις κατά της Γαλλίας πραγματοποιούνται συχνά στην πρωτεύουσα Νιαμέι.

Διαβάστε επίσης: Ισπανία: O Σάντσεθ απέρριψε πρόταση Φεϊχό να υποστηρίξει το κόμμα του

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα