Καμπανάκι στο ΗB για ιό που μεταδίδεται από τσιμπούρια

Ένας ιός που μεταδίδεται από τσιμπούρια  και μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα έχει εντοπιστεί σε αρκετές περιοχές στην Αγγλία, σύμφωνα με νέα εκτίμηση κινδύνου.

Υπήρξαν τρία κρούσματα εγκεφαλίτιδας που μεταδίδεται από κρότωνες  (τσιμπούρια) TBEV) στην Αγγλία από το 2019 - με το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα να ανακαλύφθηκε στην περιοχή του Γιορκσάιρ πέρυσι.

Ο ιός έχει επίσης ανιχνευθεί στις περιοχές Hampshire/Dorset και Norfolk, αλλά ενδέχεται να υπάρχει και σε άλλα μέρη της χώρας, σύμφωνα με την εκτίμηση κινδύνου

που δημοσιεύθηκε από μια κοινή επιτροπή UKHSA και DEFRA.

Η έκθεση βασίστηκε τόσο σε ανθρώπινα κρούσματα όσο και στην ανίχνευση του ιού στα τσιμπούρια.

Το TBEV είναι κοινό σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Μπορεί να προκαλέσει μια σειρά ασθενειών, από εντελώς ασυμπτωματική λοίμωξη έως ήπια ασθένεια που μοιάζει με γρίπη, έως σοβαρή μόλυνση στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα.

Τα συμπτώματα της εγκεφαλίτιδας είναι παρόμοια με άλλες αιτίες μηνιγγίτιδας και μπορεί να περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό με πονοκέφαλο, δυσκαμψία στον αυχένα, σύγχυση ή μειωμένη συνείδηση.

Όποιος εμφανίζει τέτοια συμπτώματα ή αισθάνεται γενικά αδιαθεσία μετά από τσίμπημα από τσιμπούρι θα πρέπει να ζητήσει τη συμβουλή του γιατρού.

Ενώ ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό παραμένει πολύ χαμηλός από το TBEV, το UKHSA έχει συστήσει αλλαγές στις δοκιμές στα νοσοκομεία, έτσι ώστε τυχόν περαιτέρω κρούσματα να μπορούν να εντοπιστούν αμέσως.

Τα τσιμπούρια μπορούν να μεταφέρουν άλλες ασθένειες συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Lyme - μια βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.

Η Dr Meera Chand, αναπληρώτρια διευθύντρια στο UKHSA, δήλωσε: «Η παρακολούθησή μας δείχνει ότι ο ιός της εγκεφαλίτιδας που μεταδίδεται από κρότωνες είναι πολύ σπάνιος στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι πολύ χαμηλός.

«Τα τσιμπούρια φέρουν επίσης διάφορες άλλες λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Lyme, γι' αυτό λάβετε μέτρα για να μειώσετε τις πιθανότητες να τσιμπηθείτε όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους σε περιοχές όπου ευδοκιμούν τα τσιμπούρια, όπως βαλτότοπους και δασικές εκτάσεις, και θυμηθείτε να ελέγξετε για τσιμπούρια και να τα αφαιρέσετε αμέσως».

Το UKHSA πρόσθεσε ότι οι έρευνες για τους λόγους για τους οποίους ο ιός ανακαλύφθηκε στα τσιμπούρια πιο συχνά τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πηγή: SkyNews 

Keywords
Τυχαία Θέματα