Καδής: Προσπάθειες για θετική κατάληξη για κατοχύρωση χαλλουμιού

Τη διαβεβαίωση ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για θετική εξέλιξη στην υπόθεση κατοχύρωσης του χαλλουμιού, έδωσε σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός Κώστας Καδής, προσθέτοντας πως το ζήτημα αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Σε χαιρετισμό του Υπουργού Γεωργίας στο 2ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος που διεξήχθη στη Λάρνακα και ανέγνωσε ο Μάκης Αντωνιάδης, Πρώτος Λειτουργός Γεωργίας στο Τμήμα Γεωργίας του ΥΓΑΑΠ, αναφέρεται ότι «Το Συνέδριο έρχεται να συμπληρώσει ένα κενό που υπήρχε στον τομέα της παραγωγής

γάλακτος, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια όπου παρατηρείται μια σημαντική αύξηση στην παραγωγή όλων των ειδών, αιγινού, πρόβειου και αγελαδινού. Κατά την περίοδο 2013-2016, η παραγωγή του αιγινού γάλακτος αυξήθηκε κατά 20% περίπου και του πρόβειου κατά 30%».

Στην ομιλία του, ο Υπουργός είπε ότι η αύξηση στην παραγωγή πρόβειου και αιγινού γάλακτος τα τελευταία χρόνια, οφείλεται, κυρίως, στην αύξηση της παραγωγικότητας και πιο συγκεκριμένα, στη συνεχή βελτίωση του γενετικού υλικού και της διαχείρισης των μονάδων. Προς την κατεύθυνση αυτή, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η εφαρμογή συγκεκριμένου σχεδίου από το 2014 μέχρι και το 2020, με το οποίο ενθαρρύνεται η αύξηση της παραγωγής αιγινού και πρόβειου γάλακτος και διοχέτευσής του στη γαλακτοβιομηχανία».

Είπε, ακόμα, ότι «το ύψος της ενίσχυσης ανά έτος ανέρχεται στα 3.7 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Αποτέλεσμα αυτού, σχεδόν το 94% του αιγινού και πρόβειου γάλακτος που έχει παραχθεί κατά το 2016, οδηγήθηκε στη βιομηχανία».

Αφού ανέφερε πως "υπάρχουν ακόμη πολύ μεγάλα περιθώρια αύξησης της παραγωγικότητας σε γάλα των αιγών και προβάτων", ο κ. Καδής σημείωσε ότι «προς τούτο εστιάζονται οι προσπάθειες των διάφορων υπηρεσιών του Υπουργείου. Εκείνο, όμως, που θα βοηθήσει τα μέγιστα στην υλοποίηση του στόχου αυτού, είναι η αναμενόμενη, αρχές του 2019, έγκριση από τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενός φιλόδοξου ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος, με επικεφαλής εταίρο το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών της Κύπρου και εταίρους ερευνητικά ιδρύματα από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία».

Εξήγησε ότι «το συνολικό ύψος του προγράμματος ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 15 εκατομμύρια θα καταβληθούν από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τα υπόλοιπα 15 εκατομμύρια από τα κρατικά ταμεία».

Αναφερόμενος στην αγελαδοτροφία, ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση στην παραγωγή γάλακτος και εξήγησε πως «από το 2013 μέχρι και το 2017, παρατηρήθηκε αύξηση κατά 41%. Η συμμετοχή της αγελαδοτροφίας στα διάφορα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα σημαντική και επωφελής για τον τομέα», είπε και σημείωσε ότι «κατά την τελευταία προκήρυξη του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 έχουν εγκριθεί και βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης 74 αιτήσεις για δημιουργία νέων ή εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ, με την επιδότηση να ξεπερνά τα 16 εκατομμύρια».

Είπε, ακόμα, ότι «η αύξηση στην παραγωγή και των τριών ειδών γάλακτος διοχετεύεται σχεδόν εξολοκλήρου στην παραγωγή χαλλουμιού. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, από το 2013 μέχρι το 2017, η παραγωγή χαλλουμιού παρουσίασε αύξηση της τάξης του 83% και η αύξηση αυτή στην παραγωγή οφείλεται στις ανάλογα αυξημένες εξαγωγές του προϊόντος, με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία του τόπου».

Ο κ. Καδής σημείωσε, επίσης, πως «η ομαλή και επιτυχής εξέλιξη της υπόθεσης «χαλλούμι», προς όφελος των παραγωγών, της οικονομίας και του τόπου γενικότερα, αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης» και διαβεβαίωσε ότι «ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα