Κάιρο: Συμφωνία αποκατάστασης διπλωματικών σχέσεων Αιγύπτου-Κατάρ

Η Αίγυπτος και το Κατάρ συμφώνησαν να ξαναρχίσουν τις διπλωματικές σχέσεις, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου την Τετάρτη, καθιστώντας το Κάιρο το πρώτο που επίσημα το πράττει στο πλαίσιο μιας αραβικής συμφωνίας που τερματίζει μια μακροχρόνια διαμάχη με τη Ντόχα.

Σύμφωνα με το Reuters, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και

η Αίγυπτος συμφώνησαν νωρίτερα αυτό το μήνα να αποκαταστήσουν τους διπλωματικούς, εμπορικούς και ταξιδιωτικούς δεσμούς που είχαν διακοπεί το 2017 για ισχυρισμούς που υποστήριξε το Κατάρ τρομοκρατία, μια κατηγορία που αρνείται η Ντόχα.

«Η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου και το κράτος του Κατάρ αντάλλαξαν, σήμερα, 20 Ιανουαρίου 2021, δύο επίσημα μνημόνια, δυνάμει των οποίων οι δύο χώρες συμφώνησαν να ξαναρχίσουν διπλωματικές σχέσεις», ανέφερε δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Από πλευράς Κατάρ, δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από κρατικούς αξιωματούχους.

Το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι το Βασίλειο αναμένει να ανοίξει ξανά την πρεσβεία του στο Κατάρ μέσα σε λίγες μέρες και θα συνεχιστούν οι πλήρεις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο.

Τα ΗΑΕ, που ακολούθησαν το Ριάντ για το άνοιγμα όλων των σημείων εισόδου στο Κατάρ, δήλωσαν ότι η αποκατάσταση των διπλωματικών δεσμών θα χρειαστεί χρόνο. Το Μπαχρέιν άνοιξε ξανά τον εναέριο χώρο του στο Κατάρ, όπως και η Αίγυπτος.

Η συμφωνία που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και όπως εκτιμούν οι αναλυτές η Κυβέρνηση  Τραμπ στοχεύε στην οικοδόμηση ενός ενωμένου μετώπου εναντίον του Ιράν.

Όταν ανακοινώθηκε το μποϊκοτάζ, η Αίγυπτος και οι σύμμαχοί της κάλεσαν το Κατάρ να διακόψει τους δεσμούς με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, μεταξύ άλλων απαιτήσεων. Η Ντόχα είπε ότι το εμπάργκο είχε ως στόχο να περιορίσει την κυριαρχία του.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα απαγορεύτηκε στην Αίγυπτο από τον  Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι που ηγήθηκε της ανατροπής του Μοχάμεντ Μόρσι που ήταν εκλεκτός της Αδελφότητας 

Μεγάλο μέρος της ανώτερης ηγεσίας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας φυλακίστηκε στην Αίγυπτο, αλλά άλλα μέλη κατέφυγαν στο εξωτερικό στο Κατάρ ή την περιφερειακή της σύμμαχο την Τουρκία.

Aξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ δεσμεύτηκε σε συνάντηση με αξιωματούχους ασφαλείας της Αιγύπτου και των Εμιράτων το Σάββατο ότι το Κατάρ δεν θα παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου, ανέφεραν δύο αιγυπτιακές πηγές πληροφοριών στο Reuters.

Υποσχέθηκε επίσης μια αλλαγή προσανατολισμού για το τηλεοπτικό κανάλι al-Jazeera του Κατάρ, και άλλων ΜΜΕ εναντίων της Αιγύπτου, ανέφεραν οι πηγές.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ είχε δηλώσει σε τηλεοπτικά σχόλια μετά την ανακοίνωση της αραβικής συμφωνίας ότι το Al Jazeera είναι ανεξάρτητο ίδρυμα μέσων ενημέρωσης.

Οι αιγυπτιακές πηγές πληροφοριών ανέφεραν επίσης ότι οι αξιωματούχοι συμφώνησαν για οικονομική συνεργασία και μια σειρά συναντήσεων για εκκρεμή ζητήματα όπως η Λιβύη και η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Οι αξιωματούχοι συμφώνησαν να αποκαταστήσουνe «ελεγχόμενα» τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Κατάρ όπως το έθεσε μια πηγή στο Reuters.

Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΞ Εμιράτων: Να τερματίσει η Τουρκία τη στήριξη σε Μουσουλμανική Αδελφότητα

Keywords
Τυχαία Θέματα