Κανάρη: Μονόδρομος η νομοθεσία για μεταφορά ασθενών - No comment για Γιαννάκη

Για την μεταφορά ασθενών στο εξωτερικό αλλά και την πορεία στο ΓεΣΥ σχολίασε μεταξύ άλλων, φιλοξενούμενη στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο, η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη.

Αρχικά για την νομοθεσία που αποφορά την αποστολή ασθενών στο εξωτερικό ανέφερε ότι ήταν μονόδρομος κι από τη στιγμή που ψηφίστηκε από του βουλευτές, η βούληση να υλοποιηθεί ο νόμος και να μεταφερθεί αυτό το σχέδιο αποστολής ασθενών από το Υπουργείο Υγείας στον ΟΑΥ είναι δεδομένο και είναι κοινή γραμμή της Κυβέρνησης και της Βουλής.

Θα

χρειαστεί από πλευράς ΟΑΥ να αναπτύξουν Κανονισμούς, που αφορούν την δημιουργία ιατροσυμβουλίων που με την υφιστάμενη κατάσταση στο σύνολο είναι 39 ιατροσυμβούλια με διάφορες ειδικότητες αποτελούμενα από 3 γιατρούς το κάθε ένα.

«Υπάρχουν χιλιάδες γιατροί ενταγμένοι στο ΓεΣΥ, έχουν αυτές τις ιδιότητες και μάλιστα τα υφιστάμενα ιατροσυμβούλια αποτελούνται από δύο δημόσιους λειτουργούς και αποκλείονται σε αυτά τα ιατροσυμβούλια οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με ιδιωτικά νοσηλευτήρια στο ΓεΣΥ. Άρα θα πρέπει και αυτούς να τους εντάξουμε», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι πρώτη φορά Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέτει επίσημα ότι πρέπει να πάει αυτή η υπηρεσία στον ΟΑΥ και από πλευράς Υπουργείου Υγείας στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης του από τον Ιούνιο του 2023. «Πρέπει να δούμε τον εποπτικό ρόλο του Υπουργείου να ενισχύεται, την πρόληψη και τον θεσμικό ρόλο που δε έχει εξιχρονιστεί για λόγους κυρίως της πανδημίας που είχαν να αντιμετωπίσουν οι προηγούμενοι Υπουργοί», τόνισε.

Επεσήμανε ότι πρέπει το Υπουργείο να αναλάβει τους ρόλους που του έχουν ανατεθεί και σίγουρα ένα τέτοιο σχέδιο όπως κι η αγορά φαρμάκων δεν είναι στα πλαίσια ενός Υπουργείου ούτε να προσφέρει υπηρεσίες προς τους ασθενείς από την στιγμή που υπάρχει ο ΟΑΥ. «Το ΓεΣΥ δημιουργήθηκε και λειτουργεί πολύ καλά, υπάρχουν σίγουρα αδυναμίες είναι αναμενόμενο ένα σύστημα καινούργιο να χρειάζεται βελτιώσεις. Βλέπονταν την ωριμότητα και την θέληση του ΟΑΥ θεωρώ ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε με ορθολογιστικό τρόπο για να γίνει με τον καλύτερο τρόπο.», είπε.

Όσο αφορά τα εισιτήρια των ασθενών που μεταφέρονται στο εξωτερικό, ανέφερε ότι το υφιστάμενο σύστημα που δημιουργήθηκε από τον κ. Μαλά έλεγε ότι ανάλογα με τα εισοδήματα μιας οικογένειας θα πρέπει να κρίνεται από την οικονομική κατάσταση του ασθενή.

«Αυτό πρέπει να αλλάξει και είναι στα θέματα που θα προωθήσω άμεσα και από τη στιγμή που το Υπουργείο δεν μπορεί να προσφέρει αυτή τη θεραπεία στον ασθενή και να του ζητά να πληρώσει το εισιτήριο του», τόνισε.

Όσον αφορά την διένεξη με την κ. Γιαννάκη, ανέφερε ότι δεν θα ήθελε να επανέλθει και θέλει να το κλείσει καθώς υπάρχουν τόσα θέματα να επικεντρωθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα