Κανονισμό για συσκευασίες και υγεία δασών συζήτησε ο Ξενοφώντος στις Βρυξέλλες

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος, συμμετείχε στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στις Βρυξέλλες σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, οι Υπουργοί ενέκριναν Γενική Προσέγγιση επί του Κανονισμού για τις συσκευασίες και τα απόβλητα συσκευασιών. Ο κ. Ξενοφώντος υποστήριξε το συμβιβαστικό

κείμενο, εκφράζοντας ικανοποίηση για το γεγονός ότι λήφθηκαν υπόψη οι κύριες ανησυχίες της Κύπρου. Ειδικότερα, χαιρέτισε τον διορθωτικό συντελεστή για τον τουρισμό, την μείωση των στόχων για εξαίρεση από τα συστήματα κατάθεσης επιστροφής, και την νέα ρήτρα επανεξέτασης για τους στόχους επαναχρησιμοποίησης. Χαιρέτισε δε την δυνατότητα ευελιξίας, που έχει προστεθεί, ως προς την επίτευξη των στόχων μείωσης των αποβλήτων.

Οι 27 αντάλλαξαν επίσης απόψεις επί της νέας νομοθετικής πρότασης Οδηγίας, που αφορά νομικό πλαίσιο για την παρακολούθηση των εδαφών. Ο Υπουργός, χαιρέτισε την εν λόγω πρόταση, επισημαίνοντας ότι το νέο πλαίσιο, μαζί με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, θα δώσει νέα δυναμική στην προστασία των εδαφών της Ένωσης από τις πολλαπλές απειλές που αντιμετωπίζουν. Επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ευελιξία των κρατών μελών στον χειρισμό των ιστορικά ρυπασμένων χώρων με βάση την εκτίμηση κινδύνου, και ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος στα κράτη μέλη για την εναρμόνιση, αλλά και αυξημένο χρονικό περιθώριο για έναρξη παρακολούθησης των δεικτών που περιλαμβάνονται στην πρόταση.

Περαιτέρω, στο Συμβούλιο διεξήχθη πολιτική συζήτηση επί της πρότασης Κανονισμού σχετικά με ένα πλαίσιο παρακολούθησης για ανθεκτικά ευρωπαϊκά δάση. Ο Υπουργός χαιρέτισε την νέα πρόταση οδηγίας, αναφέροντας ότι υποστηρίζει και συμμερίζεται τον στόχο για ένα ενιαίο και εναρμονισμένο πλαίσιο παρακολούθησης των δασών στην ΕΕ. Επεσήμανε ότι η νέα πρόταση καλύπτει τις απαραίτητες πτυχές για την δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος παρακολούθησης των δασών το οποίο θα παρέχει συγκρίσιμα, τυποποιημένα και εναρμονισμένα δεδομένα μεταξύ των κρατών μελών. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το πρόσθετο κόστος το οποίο θα επωμιστούν τα κράτη μέλη για την εισαγωγή νέων μεθόδων παρακολούθησης, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νέας πρότασης, δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια.

Τέλος, κατά την διάρκεια γεύματος εργασίας, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις ενόψει της πρότασης της Επιτροπής για τον στόχο μείωσης εκπομπών της ΕΕ, για το 2040.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα