Κατά της αδιαφορίας μιλά ο Πάπας - Συναντά πρόσφυγες στην Ουγγαρία

Ο Πάπας Φραγκίσκος προειδοποίησε το Σάββατο για την αδιαφορία, ενώ ευχαρίστησε την Ουγγαρία που υποδέχτηκε τους Ουκρανούς παρά τις πολιτικές κατά των προσφύγων που εφαρμόζει ο Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

Κατά την άφιξή του την Παρασκευή, ο 86χρονος Ποντίφικας στην πρώτη του ομιλία προς τον Όρμπαν και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους τόνισε «την ανάγκη για άνοιγμα προς τους άλλους», προειδοποιώντας να μην «αποσυρθούμε στον εαυτό μας».

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας

- σε μια απόκλιση από τη συνήθη στάση της κατά των προσφύγων - καλωσόρισε όσους τράπηκαν σε φυγή από τον πόλεμο στη γειτονική Ουκρανία. Όμως, οι ακτιβιστές λένε ότι δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου σύστημα υποστήριξης, ενώ η επιμονή του Όρμπαν να διατηρήσει τους δεσμούς με τη Μόσχα απωθεί τους Ουκρανούς.

Περίπου 600 πρόσφυγες - κυρίως από την Ουκρανία - και φτωχοί άνθρωποι άκουσαν τον Πάπα στην εκκλησία της Αγίας Ελισάβετ στη Βουδαπέστη το Σάββατο, ενώ περίπου χίλιοι άλλοι συγκεντρώθηκαν έξω.

Αφού άκουσε μερικές από τις ιστορίες τους, ο Πάπας ευχαρίστησε την Ουγγαρία «που υποδέχτηκε - όχι μόνο με γενναιοδωρία αλλά και με ενθουσιασμό - τόσους πολλούς πρόσφυγες από την Ουκρανία». Προέτρεψε περαιτέρω την ανάγκη να «δείξουμε συμπόνια προς όλους».

Νωρίτερα το Σάββατο, ο Πάπας συνάντησε επίσης παιδιά με αναπηρία, τα οποία ερμήνευσαν τραγούδια και έκαναν προσευχή μαζί του.

Αργότερα μέσα στην ημέρα, θα επισκεφθεί την ελληνοκαθολική κοινότητα, ενώ θα κλείσει την ημέρα μιλώντας σε αναμενόμενους 11.000 νέους σε ένα στάδιο πριν κάνει μια ιδιωτική συνάντηση με Ιησουίτες. Την Κυριακή θα προεξάρχει σε υπαίθρια λειτουργία.

Αυτό είναι το 41ο διεθνές ταξίδι του Φραγκίσκου από τότε που έγινε Πάπας το 2013 και το πρώτο του στο εξωτερικό αφού πέρασε τρεις νύχτες στο νοσοκομείο με βρογχίτιδα τον περασμένο μήνα, τροφοδοτώντας ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας του. Παρά τον επίμονο πόνο στο γόνατο που τον ανάγκαζε να κυκλοφορεί σε αναπηρικό καροτσάκι, ο Πάπας φαινόταν να είναι σε φόρμα κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού.

Ο Φραγκίσκος επισκέφθηκε τελευταία φορά την Ουγγαρία - όπου το 39% του πληθυσμού των 9,7 εκατομμυρίων ανθρώπων είναι Καθολικοί - σε μια σύντομη στάση το 2021.

Ο Φραγκίσκος είναι ο δεύτερος Πάπας που επισκέπτεται την Ουγγαρία, μετά τα ταξίδια του Ιωάννη Παύλου Β' το 1991 και το 1996.

Διαβάστε επίσης: Τη Συρία θα επισκεφθεί την Τετάρτη ο Πρόεδρος του Ιράν, Ιμπραήμ Ραϊσί

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα