Κατά της απόφασης για νυχτερινές περιπολίες γραφειακού προσωπικού η «Ισότητα»

Την αντίθεσή της προς την οδηγία που δόθηκε από το Αρχηγείο Αστυνομίας προς τα μέλη που εργάζονται γραφειακό ωράριο, ότι θα ορίζονται νυχτερινή περιπολία (0900-0400) χωρίς πληρωμή τις καθημερινές, δημόσιες αργίες και τα Σαββατοκύριακα, εκφράζει ο Κλάδος Αστυνομίας "Ισότητα", προσθέτοντας ότι αυτή η οδηγία θα καταγγελθεί στον Γενικό Ελεγκτή και το Υπουργείο Εργασίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της "Ισότητας", η διαταγή ορίζει να μην πηγαίνουν οι αστυνομικοί την επόμενη μέρα στο τμήμα όπου είναι τοποθετημένοι και ταυτόχρονα να αποθηκεύουν ανάλογο χρόνο ανάπαυσης. "Αυτή η οδηγία παραβιάζει

τις κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκαν από την Ελεγκτική Υπηρεσία, για να μην αποθηκεύεται οποιοσδήποτε χρόνος ως ανάπαυση", αναφέρει η "Ισότητα", επισημαίνοντας ότι "ούτε καν στους μαθηματικούς υπολογισμούς που έκαναν στο Αρχηγείο δεν εντόπισαν ότι οι συγκεκριμένοι Αστυνομικοί θα εργάζονται πέραν του εβδομαδιαίου ωραρίου τους".

Ακόμη, τονίζεται ότι "δεν έγινε καθόλου αναδιοργάνωση του προσωπικού στο οργανόγραμμα, δεν έγινε καθόλου ψηφιοποίηση του φόρτου εργασίας και αν το πραγματικό κίνητρο της ηγεσίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν να μετατραπεί το γραφειακό προσωπικό σε επιχειρησιακό, τότε θα μετατρέπονταν και θα πληρώνονταν βάρδιες οι συγκεκριμένοι Αστυνομικοί του γραφειακού προσωπικού της Αστυνομίας".

"Με αυτή τους την απόφαση δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να καταγγελθούν τόσο στον Γενικό Ελεγκτή όσο και στο Υπουργείο Εργασίας για την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των Αστυνομικών", σημειώνει η "Ισότητα".

Επιπλέον, η "Ισότητα" αναφέρει ότι στις 28/2/2024 παρέδωσε εγγράφως στο Αρχηγείο τη λύση για το γραφειακό προσωπικό, η οποία θα κάλυπτε όλες τις ανάγκες της υπηρεσίας με το ευέλικτο γραφειακό ωράριο σε μόνο 3 καθημερινές ημέρες εργασίας από 07:00 μέχρι 18:10 (37,5 ώρες εβδομαδιαίως). Ακόμη, υπενθυμίζει ότι εδώ και πολλά χρόνια (29/6/2010) υπάρχει διυπουργική απόφαση μεταξύ Υπουργείου Δικαιοσύνης και Υπουργείου Οικονομικών ότι η αλλαγή του γραφειακού ωραρίου γίνεται σε έκτακτες ανάγκες μόνο.

Τέλος, η "Ισότητα", εκφράζει την ελπίδα "έστω και την υστάτη να αναλάβουν κάποιοι τις ευθύνες τους και να ακυρώσουν τη σχετική διαταγή αλλά ταυτόχρονα να ενισχύσουν την πρώτη γραμμή με πράξεις και όχι με κούφια λόγια και πυροτεχνήματα".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα