Καταγγελία εναντίον γνωστού παιδοχειρουργού

Σε εξέλιξη βρίσκεται ποινική έρευνα εναντίον ιδιώτη παιδοχειρουργού για πιθανή καταδολίευση του δημοσίου, αποκαλύπτει σήμερα με δημοσίευμά της η εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Η ποινική έρευνα προέκυψε μετά από καταγγελία του πρώην προέδρου της ΠΑΣΥΚΙ, δρα Σταύρου Σταύρου. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο παιδοχειρουργός, αντί να χειρουργεί σπάνια και δύσκολα περιστατικά όπως προνοούσε η σύμβασή του, η οποία όπως διαπιστώθηκε από τον Γενικό Ελεγκτή ήταν παράνομη διότι δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία της προκήρυξης προσφορών,

χειρουργούσε περιστατικά ρουτίνας, τα οποία μπορούσαν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία οι παιδοχειρουργοί του Μακάρειου Νοσοκομείου.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Φιλελευθέρου, από την καταγγελία του κ. Σταύρου προκύπτει ότι το δημόσιο επωμίσθηκε πρόσθετο κόστος που υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στα δύο χρόνια συνεργασίας του με το Υπ. Υγείας, ο εν λόγω παιδοχειρουργός, που εργαζόταν στο εξωτερικό, επισκέφθηκε την Κύπρο 25 φορές και διενήργησε, σύμφωνα με τον Γ. Ελεγκτή, 153 επεμβάσεις και 61 εξετάσεις, με συνολική αμοιβή το ποσό των 413.315 ευρώ.

Στο πιο πάνω ποσό -σύμφωνα με το δημοσίευμα- δεν περιλαμβάνονται το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων, τα έξοδα διαμονής και μετακινήσεών του, τα οποία καλύπτονταν από το Υπ. Υγείας.

Πρόσθετα, καταγγέλλεται ότι ασθενείς που εγχειρίστηκαν ή εξετάστηκαν στο Μακάρειο από τον παιδοχειρουργό, παραπέμφθηκαν από το ιδιωτικό του ιατρείο, που λειτουργούσε όταν βρισκόταν στην Κύπρο, χωρίς οι περιπτώσεις αυτές να τεθούν ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής Ειδικών Παιδοχειρουργών (Ιατροσυμβούλιο), η οποία αφενός θα αξιολογούσε τη σοβαρότητα της κατάστασης των ασθενών και αφετέρου θ’ αποφάσιζε το είδος της επέμβασης / θεραπείας και κατά πόσο αυτή θα διενεργείτο από γιατρούς του δημοσίου.

Στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Γ. Ελεγκτής κλήθηκε να καταθέσει τα ευρήματα της έρευνάς του, που οδήγησε σε πειθαρχικές διώξεις, όπως και το Υπ. Υγείας τα πορίσματα των πειθαρχικών ερευνών που διενεργήθηκαν εναντίον ανώτερων λειτουργών του Υπουργείου, μετά τη διαπίστωση ότι ασθενείς δεν παραπέμπονταν με τις θεσμοθετημένες διαδικασίες και ότι τα τιμολόγια που υπέβαλλε ο συγκεκριμένος παιδοχειρουργός εγκρίνονταν χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά, καταλήγει στο δημοσίευμα ο «Φιλελεύθερος».

Keywords
Τυχαία Θέματα