Κατεχόμενα: Αναβρασμός απ'την πτώση της τουρκικής λίρας

Η μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου, της στερλίνας και του ευρώ, αποτελεί το κύριο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στις τρεις από τις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες, ενώ αναφορές γίνονται και στην πορεία διαμαρτυρίας για τις επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον Παλαιστινίων, στην παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Αντιπροέδρου, αλλά και στην έναρξη της νηστείας του Ραμαζανιού.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Η τελευταία κλεψιά», αναφέρεται στη μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας, ενώ το δημοσίευμα συνοδεύεται από φωτογραφία της

στερλίνας, στην οποία απεικονίζεται η Βασίλισσα Ελισάβετ να γελά. Γράφει, ακόμα, ότι αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα, ενώ πολλά από τα θύματα είναι παιδιά. Η εφημερίδα δεν αναφέρεται σε άλλο θέμα στο σημερινό της πρωτοσέλιδο.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Πήρε φωτιά το συνάλλαγμα», γράφει ότι μετά και την ανακοίνωση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moodys σχετικά με την Τουρκία η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου, της στερλίνας και του ευρώ έχει πάρει την κατηφόρα. Αλλού αναφέρεται στην παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Αντιπροέδρου Ρετζέπ Ακντάγ στα κατεχόμενα με την ευκαιρία της πρώτης ημέρας του Ραμαζανιού. Γράφει, ακόμα, ότι σήμερα αρχίζει η νηστεία για το Ραμαζάνι, το οποίο θα εορταστεί στις 15 Ιουνίου.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Πετάει η Βασίλισσα, βυθίζεται ο πολίτης», αναφέρεται στην πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας και στις επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Γράφει, ακόμα, ότι αυξάνονται οι νεκροί και οι τραυματίες στη Γάζα, ενώ η διεθνής κοινότητα έχει καταδικάσει τις επιθέσεις του Ισραήλ. Αλλού αναφέρεται στην απόφαση δικαστηρίου για ποινή φυλάκισης τεσσάρων χρόνων σε εφτά άτομα σχετικά με υποθέσεις ναρκωτικών.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Ο πολίτης θέλει κοινωνικό δημαρχείο», προβάλλει ρεπορτάζ της εφημερίδας εν όψει των «εκλογών» της 24ης Ιουνίου, κατά το οποίο οι πολίτες εξέφρασαν την ανάγκη όπως ένα «δημαρχείο» έχει κοινωνικό χαρακτήρα και να δοθεί προτεραιότητα και στα θέματα περιβάλλοντος. Αναφορά γίνεται και στην πορεία διαμαρτυρίας στην κατεχόμενη Λευκωσία σχετικά με τις επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον Παλαιστινίων και τον θάνατο δεκάδων αμάχων. Αλλού αναφέρεται και στο περιστατικό έξω από το «δικαστήριο» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, όπου ο ύποπτος, κατά την προσαγωγή του, επιτέθηκε σε αστυνομικούς βρίζοντας τους.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Και τώρα βρόμικο χρήμα», προβάλλει τη σύλληψη φοιτητή από τη Νικαράγουα στο σπίτι του, όπου -εκτός από ναρκωτικά- βρέθηκαν και πέραν των 64 χιλιάδων δολαρίων, ενώ η «αστυνομία» άρχισε έρευνες για να εντοπίσει την προέλευση των χρημάτων αυτών. Αναφορά γίνεται και σε δηλώσεις του «βουλευτή» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Αϊτάτς Τσαλούντα, ο οποίος κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας. Ο ίδιος ανάφερε στις δηλώσεις του ότι αν υπάρξουν αποδείξεις για τις κατηγορίες, τότε θα παραιτηθεί. Γράφει, ακόμα, ότι ελεύθερα αφέθηκαν τελικά τα τρία άτομα που συνελήφθησαν για την υπόθεση της απόδρασης του Γιλμάζ Γκιουμούς με την κατηγορία ότι τον βοήθησαν να διαφύγει στις ελεύθερες περιοχές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα