Κατεχόμενα: Ανησυχία για τα φοιτητικές εστίες των θρησκευτικών ταγμάτων

Η «συντεχνία» καθηγητών  μέσης εκπαίδευσης (KTOEÖS), με τη συμμετοχή της «συντεχνίας» δασκάλων δημοτικής εκπαίδευσης (KTÖS), του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP) και της Πρωτοβουλίας Πολιτών Τρικώμου προέβη σε καταγγελία στην «αστυνομία» για τις φοιτητικές εστίες θρησκευτικών ταγμάτων που βρίσκονται στο κατεχόμενο Τρίκωμο σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Avrupa. 

«Από πού προέρχεται η χρηματοδότηση του Συλλόγου;»

Κάνοντας δήλωση μπροστά από το «αστυνομικό σταθμό Τρικώμου»,  η πρόεδρος

της KTÖEOS Σελμά Εϊλέμ (Selma Eylem) δήλωσε ότι στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα του νησιού ιδρύθηκε ή είχε ιδρυθεί ένας σύλλογος με την ονομασία «Σύλλογος για την ενίσχυση των φοιτητών στην ηλικία της εκπαίδευσης» που ανήκει στη σέχτα Süleymancılar και σημείωσε ότι υπάρχουν κοιτώνες στο Τρίκωμο, στην Λεύκα, στην Αμμόχωστο, στη Λευκωσία, στην Κερύνεια και στον Καραβά που ανήκουν σε αυτόν τον σύλλογο.

Ανέφερε επίσης ότι παρόλο που έκλεισε δύο φορές από τον «δήμο» του Καραβά συνεχίζει τις δραστηριότητές του. «Από πού προέρχονται οι οικονομικές πηγές αυτού του συλλόγου; Ακόμα και από έξω φαίνεται ότι εδώ έχουν δαπανηθεί μεγάλα ποσά με διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και σύστημα καμερών», σημείωσε.

Αναφέροντας ότι τα παιδιά κάτω των 18 ετών, τα οποία θα έπρεπε να βρίσκονται υπό την προστασία του «κράτους», εισέρχονται σε αυτούς τους κοιτώνες, λαμβάνουν «εκπαίδευση» και στέγη και ότι για αυτούς τους λόγους οφείλεται η παρουσία τους στην «αστυνομία», η  Eylem σημείωσε ότι έχουν καταγγείλει στην «αστυνομία» αυτόν τον κοιτώνα στο Τρίκωμο, «ο οποίος είναι ένας από αυτούς τους κοιτώνες, για τους οποίους το υπουργείο παιδείας, το υπουργείο οικονομικών, το πρωθυπουργικό γραφείο, το υπουργείο εσωτερικών, με λίγα λόγια, αυτοί που ισχυρίζονται ότι είναι η κυβέρνηση σιωπούν και αγνοούν», όπως ανέφερε, και απαίτησε από την λεγόμενη αστυνομία να διαπιστώσει το έγκλημα και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

«Σήμερα, το εκπαιδευτικό σύστημα στην Τουρκία έχει παραδοθεί στις κοινότητες και τις αιρέσεις μέσω πρωτοκόλλων. Βήματα θρησκειοποίησης εφαρμόζονται αγνοώντας τις πιο βασικές αρχές της εκπαιδευτικής επιστήμης και τις διαδικασίες ανάπτυξης των μαθητών. Κατά τη διαδικασία θρησκειοποίησης της εκπαίδευσης από το κράτος, αφενός συνεχίζεται η πολιτική αύξησης του αριθμού των σχολείων για ιμάμηδες από το κράτος, αφετέρου συνεχίζεται η στενή συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας με τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων και διάφορα θρησκευτικά ιδρύματα και ενώσεις», δήλωσε η Εϊλέμ και πρόσθεσε ότι οι θρησκευτικές εκδηλώσεις είναι υποχρεωτικές για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες.

«Τι συμβαίνει σε αυτούς τους κοιτώνες των αιρέσεων και των κοινοτήτων;»

Πρόσθεσε ότι οι φοιτητές που διαμένουν σε αυτούς τους κοιτώνες είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν τις θρησκευτικές ομιλίες και τις προσευχές. Για παράδειγμα, στον ανδρικό φοιτητικό κοιτώνα Marifet του Ιδρύματος Hayrat, που ανήκει στην κοινότητα Nur, στο Keçiören της Άγκυρας, οι φοιτητές είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν συλλογικές προσευχές. Οι φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι στον κοιτώνα υποχρεούνται επίσης να παρακολουθούν θρησκευτικές διαλέξεις που δίνονται δύο φορές την εβδομάδα από καθηγητές, οι οποίοι περιγράφονται ως έχοντες «γνώση και σοφία».

«Ιμάμηδες που συνδέονται με την πρεσβεία διδάσκουν στους κοιτώνες»

«Από τη δεκαετία του 2000, οι θρησκευτικές υποθέσεις έχουν παραδοθεί στην Τουρκία λόγω της αυξανόμενης πίεσης της ανώτατης διοίκησης για θρησκειοποίηση. Οι Τουρκοκύπριοι παρακάμφθηκαν και ο επικεφαλής των θρησκευτικών υποθέσεων διορίστηκε από την Τουρκία. Οι δραστηριότητες στο βόρειο τμήμα του νησιού μας έχουν αυξηθεί από αυτά τα χρόνια και βρίσκονται υπό τη διαχείριση της συμβουλευτικής υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων της πρεσβείας. Ιμάμηδες που συνδέονται με την πρεσβεία διδάσκουν στους κοιτώνες. Πού είναι λοιπόν το υπουργείο παιδείας, τι κάνει; Κάνει τα στραβά μάτια, είναι συνένοχο, είναι εταίρος, συνεργάζεται!», τόνισε.

«Ο όρος του ιδρύματος είναι το πρόγραμμα σπουδών της Σαρία»

Η Εϊλέμ  επέκρινε επίσης το καθεστώς, λέγοντας ότι επιτίθεται στους εκπαιδευτικούς και τα συνδικάτα τους και  στην διασφάλιση της επιστημονικής κοσμικής εκπαίδευσης και προσπαθεί να εκπληρώσει κατά γράμμα τις οδηγίες που του δίνονται.

«Πρόσφατα υπέγραψε πρωτόκολλο με ένα από αυτά τα ιδρύματα για την ανέγερση της δεύτερης θεολογικής σχολής στην Αμμόχωστο. Ο όρος του ιδρύματος είναι το πρόγραμμα σπουδών της Σαρία.

Δεν έχουμε σχολεία όπως το Ανατολικό Γυμνάσιο ή το Επιστημονικό Γυμνάσιο στην Αμμόχωστο ή σε αυτή την περιοχή, τα παιδιά μας από αυτές τις περιοχές πρέπει να μετακινούνται καθημερινά στη Λευκωσία. Ωστόσο,  θα λειτουργήσει ένα σεμινάριο, δηλαδή ένα σχολείο που θα παρέχει θρησκευτική εκπαίδευση και θα έχει πρόγραμμα σπουδών Σαρία. […] Ποιο λόγο, τι και ποιον εξυπηρετεί το υπουργείο, που μιλάει για επιστήμη, κοσμικότητα και κεμαλισμό;

Ποιος είναι ο στόχος όλων αυτών; Ο στόχος είναι η απομάκρυνση από την επιστημονική, κοσμική και δημοκρατική εκπαίδευση και η δημιουργία ενός μοντέλου μιας κοινωνίας που δεν αμφισβητεί, υπακούει και μπορεί εύκολα να διαχειριστεί μέσω της φανατικής, δογματικής εκπαίδευσης. Ό,τι ισχύει στην ανώτατη διοίκηση θα εγκατασταθεί, θα εφαρμοστεί και θα υλοποιηθεί στην κατώτατη διοίκηση.

Απέναντι σε αυτό, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στην αντίληψη και τις πρακτικές που θέλουν να σύρουν τα παιδιά μας στο σκοτάδι!

Δεν θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα για την επιστημονική εκπαίδευση και την κοσμική, δημοκρατική κοινωνία μας!», κατέληξε.

«Παράνομος ο κοιτώνας στο Τρίκωμο»

Εξάλλου, η ηλεκτρονική Bugün Kıbrıs (31.01.24 bugunkibris.com ) υποστηρίζει με δημοσίευμα της και παραθέτοντας στοιχεία  ότι λειτουργεί κατά παράβαση των αδειών που δόθηκαν το 2021 ο κοιτώνας που συνδέεται με τη αίρεση των Süleymancılar στο κατεχόμενο Τρίκωμο.

Στα έγγραφα που έφτασαν στα χέρια της εφημερίδας, αναφέρεται ότι στο οικόπεδο στο οποίο κτίστηκε ο κοιτώνας, «δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για κοιτώνα, ξενώνα κ.λπ.»

Τέλος, η Kıbrıs (31.01.24) γράφει ότι μιλώντας στη «βουλή» χθες, ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Σαμί Όζουσλου (Sami Özuslu) ανέφερε ότι η δήλωση «οι φιλάνθρωποι θα χτίσουν σχολείο», την οποία έκανε ο «υπουργός παιδείας»,  δεν αντικατοπτρίζει τα γεγονότα και είπε ότι ο προϋπολογισμός για την κατασκευή του Θεολογικού Κολλεγίου Suna Atun θα χρησιμοποιηθεί από το σχετικό κονδύλι του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας της Τουρκίας.

Δήλωσε επίσης πως ενώ στην Αμμόχωστο τα παιδιά κάνουν μάθημα σε κοντέινερ και αντιμετωπίζουν ζητήματα σχετικά με τη γλώσσα, δόθηκαν διευκολύνσεις στο ίδρυμα SAMTAY  και του παραχωρήθηκε οικόπεδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα