Κατεχόμενα: Χάνουν μαθήματα λόγω εγκαταστάσεων στα σχολεία

Η έναρξη χθες της νέας σχολικής χρονιάς στα κατεχόμενα και τα κτιριακά προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί σε σχολεία, με αποτέλεσμα σε κάποια από αυτά να μην γίνουν μαθήματα, η «επίσημη» έναρξη του νέου δικαστικού έτους την οποία κήρυξε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, η υπόθεση απόπειρας βιασμού 34χρονης, αλλά και τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο λόγω των εργασιών στον κυκλικό κόμβο στο Κιόνελι, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η

εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Η 'ΤΔΒΚ' μετατρέπεται σε παράδεισο εγκλήματος», γράφει ότι κατά την ομιλία της στην τελετή της «επίσημης» έναρξης του νέου δικαστικού έτους στα κατεχόμενα, η «πρόεδρος» του «ανωτάτου δικαστηρίου» Ναρίν Φερτνί Σεφίκ αναφέρθηκε στην ανησυχητική αύξηση της εγκληματικότητας στα κατεχόμενα. Αλλού αναφέρεται σε υπόθεση απόπειρας βιασμού 34χρονης από τρία άτομα. Αναφορά γίνεται και στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και η εφημερίδα γράφει ότι αυτή ξεκίνησε με αντιδράσεις από τη συντεχνία των δασκάλων ΚΤΟΣ, η οποία ήδη έδωσε προειδοποίηση για απεργία αν δεν επιλυθούν τα προβλήματα στα σχολεία εντός τριών εβδομάδων.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ελέγχου», γράφει ότι κατά την ομιλία της στην τελετή έναρξης του νέου δικαστικού έτους, η «πρόεδρος» του «ανωτάτου δικαστηρίου» Ναρίν Φερντί Σεφίκ αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δικαστικό σύστημα στα κατεχόμενα, λέγοντας ότι το μεγαλύτερο είναι η έλλειψη ελέγχου. Γράφει, ακόμα, ότι τρία άτομα συνελήφθησαν για απόπειρα βιασμού 34χρονης, την οποία, αφού προσφέρθηκαν να πάρουν σπίτι της μετά από διασκέδαση σε νυχτερινό κέντρο, τη μετέφεραν σε ερημική τοποθεσία και προσπάθησαν να τη βιάσουν. Αλλού αναφέρει ότι οι 14 μετανάστες που βρέθηκαν στη θαλάσσια περιοχή της κατεχόμενης Ακανθούς, είπαν στο «δικαστήριο» ότι στην προσπάθειά τους να σωθούν από τον πόλεμο στη χώρα τους, βρέθηκαν στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Ημέρα ντροπής για την παιδεία», γράφει ότι η μη ολοκλήρωση των έργων σε διάφορα σχολεία προκάλεσε προβλήματα κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς, με το πιο σημαντικό ζήτημα να είναι η ασφάλεια των μαθητών. Γράφει, ακόμα, ότι σε ομιλία του κατά την τελετή έναρξης του νέου δικαστικού έτους, ο ηγέτης των Τ/κ είπε ότι το σύστημα της δικαιοσύνης στα κατεχόμενα υπολειτουργεί, αφού υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις. Αναφορά γίνεται και στη σύλληψη τριών ατόμων σχετικά με υπόθεση απόπειρας βιασμού.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Πάλι γόρδιος δεσμός η παιδεία», γράφει ότι άνοιξαν χθες τις πόρτες τους τα σχολεία για να υποδεχτούν τους μαθητές, αλλά κάποια από αυτά υποχρεώθηκαν, λόγω των εργασιών που γίνονταν, να διώξουν τα παιδιά και να τα στείλουν σπίτι τους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε τρία σχολεία δεν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επιδιόρθωσης. Αλλού γράφει ότι με «επίσημη» τελετή άρχισε χθες το νέο δικαστικό έτος στα κατεχόμενα, με τον ηγέτη των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί να αναφέρει ότι κάθε χρόνο η ευθύνη και το βάρος της δικαστικής εξουσίας αυξάνεται, ενώ η «πρόεδρος» του «ανωτάτου δικαστηρίου» Ναρίν Σεφίκ αναφέρθηκε στην ομιλία της στα προβλήματα και στις ελλείψεις. Αναφορά γίνεται και στην ανακοίνωση του «υπουργού οικονομίας» Σουνάτ Ατούν ότι θα δίνεται δάνειο ύψους 100 χιλιάδων τουρκικών λιρών (24 χιλιάδες ευρώ) με επιτόκιο 5% σε εμπόρους και μικροεπιχειρηματίες.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Έτσι άρχισε η παιδεία», αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί σε κάποια σχολεία λόγω των εργασιών που γίνονται για κτιριακές αναβαθμίσεις. Η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφία από δημοτικό σχολείο στην κατεχόμενη Λευκωσία, στην οποία απεικονίζονται μαθητές να τρέχουν στην αυλή, η οποία είναι γεμάτη από μπάζα και ακαθαρσίες. Αλλού αναφέρεται στο κυκλοφορικό πρόβλημα που δημιουργείται στον κυκλικό κόμβο Κιόνελι στην κατεχόμενη Λευκωσία και στην ταλαιπωρία των οδηγών. Η εφημερίδα δεν αναφέρεται σε άλλο θέμα στο πρωτοσέλιδό της.

Keywords
Τυχαία Θέματα