Κατεχόμενα: Διαμαρτυρία εσπεριδοκαλλιεργητών για αναστολή εξαγωγών σε Τουρκία

Τόνους πορτοκάλια άδειασαν σήμερα εσπεριδοκαλλιεργητές στον «κυκλικό κόμβο του πορτοκαλιού» στην κατεχόμενη Μόρφου, διαμαρτυρόμενοι για την αναστολή των εξαγωγών προς την Τουρκία με την αιτιολογία ότι «παρατηρήθηκε η πράσινη ασθένεια», αλλά και για την αδιαφορία, όπως ανέφεραν, της «κυβέρνησης» για το τι συμβαίνει.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Γενί Ντουζέν γράφει σήμερα για τα προβλήματα στις εξαγωγές με το «εμπάργκο» της Τουρκίας και προβάλλει την θέση της ένωσης παραγωγών ότι δεν παρατηρήθηκε τέτοια

ασθένεια, ενώ από την άλλη οι αρμόδιοι της «εταιρείας εσπεριδοειδών» Cypfruvex ισχυρίζονται ότι όντως παρατηρήθηκε.

Αναφέρει επίσης ότι οι παραγωγοί αναμένουν αποζημιώσεις από την «κυβέρνηση» για τη σοδειά που βρίσκεται σε αποθήκες ή στα δέντρα και φοβούνται ότι οι κόποι τους θα καταλήξουν στα σκουπίδια.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής επιτροπής Μόρφου του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Τσαγλάρ Γκουλαμκαντίρ επέκρινε την «κυβέρνηση», η οποία προχώρησε σε συμφωνία δέσμευσης για την εξαγωγή μόνο 15 χιλιάδων τόνων από τους περίπου 130 χιλιάδες, λέγοντας ότι επιβάλλει εμπάργκο στον ίδιο της το «λαό».

Ο Γκουλαμκαντίρ σημείωσε ότι η συμφωνία για τις εξαγωγές εσπεριδοειδών έγινε μεταξύ αξιωματούχων της Τουρκίας και του «υπουργού γεωργίας» και της διοίκησης της Cypfruvex, οι οποίοι μετέβησαν στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα για να λύσουν το πρόβλημα της μεταφοράς, το οποίο αποτελεί σοβαρό κόστος για τις εξαγωγές. Σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο ο «κρατικός προϋπολογισμός» όσο και ο τομέας υπέστησαν σοβαρή ζημιά από αυτή την κατάσταση.

Ο «υπουργός γεωργίας» Χουσεΐν Τσαβούς είπε ότι υπάρχουν 57-60 χιλιάδες τόνοι από την ποικιλία King Mandora και κάνουν ό,τι μπορούν για να μην υποφέρουν οι παραγωγοί.

Διαβάστε επίσης: ΚΕ:Θα συνεχιστούν οι διπλωματικές επαφές ενεργότερης εμπλοκής ΕΕ στο Κυπριακό

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα