Στα κατεχόμενα για τον αγωγό ο Ερντογάν εν μέσω αντιδράσεων

Παρουσία του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, θα γίνουν σήμερα στα κατεχόμενα τα εγκαίνια του έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού, ενώ συνεχίζεται η αντιπαράθεση αναφορικά με το ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση του νερού.

Η παράνομη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 13.00 στον σταθμό διύλισης πόσιμου νερού στην κατεχόμενη Μύρτου.

Στις 11 θα γίνει η τελετή εγκαινίων του έργου στο φράγμα Αναμούρ της Τουρκίας.

Η κατασκευή του έργου διήρκεσε 4 χρόνια και κόστισε 1,6 δις τουρκικές

λίρες.

Ο αγωγός θα μεταφέρει 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού το χρόνο, εκ των οποίων τα 38 θα είναι πόσιμο νερό και τα 37 θα διατίθενται για άρδευση.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του έργου μεταφοράς νερού του Τμήματος Υδάτων της Τουρκίας, Μπιρόλ Τσινάρ, το έργο θα μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης του πληθυσμού στο ψευδοκράτος ως το 2040.

Κόμματα και οργανώσεις στα κατεχόμενα, που κατηγορούν τον Ταγίπ Έρτογαν ότι με το εν λόγω έργο, επιχειρεί την παγίωση της ηγεμονίας της Τουρκίας στο Βόρειο τμήμα της Κύπρου, θα πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, με βασικό σύνθημα «Αν η Τουρκία κόψει το νερό θα πεθάνουμε από την δίψα!».

Παράνομη πράξη, η οποία αποσκοπεί στην ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία, την εδραίωση της κατοχής και τη μεγιστοποίηση της τουρκικής επιρροής και ελέγχου επί της Κύπρου καταγγέλλει το ΥΠΕΞ.

Για ενέργεια, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τη σχετική νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο κ. Χριστοδουλίδης τη χαρακτήρισε και αρνητικότατη εξέλιξη και για τους ίδιους του Τ/κ, καθώς μία από τις συνέπειες της συγκεκριμένης εξέλιξης, όπως είπε, είναι η ενίσχυση της εξάρτησης των κατεχόμενων περιοχών από την Τουρκία και γι αυτό, πρόσθεσε, υπάρχουν και αντιδράσεις από πλευράς Τ/κ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, από πολύ νωρίς είχε προχωρήσει σε σχετικές ενέργειες και διαβήματα.

Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη πριν από δύο χρόνια, είπε, απέστειλε σχετική με το θέμα επιστολή στο ΓΓ του ΟΗΕ, η οποία αποτελεί την κορυφαία καταγγελία σε διεθνές επίπεδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα