Καθ’ υπέρβαση των όρων εντολής

Η 24η Οκτωβρίου σηματοδοτεί την 77η επέτειο των Ηνωμένων Εθνών. Μηνύματα και άρθρα γράφονται επισημαίνοντας τους στόχους και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Στόχους, μεταξύ άλλων, για  επικράτηση της παγκόσμιας ειρήνης, την απαλλαγή της ανθρωπότητας από τις συρράξεις, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, την προσήλωση και τον σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Διακαίου.

Σήμερα, μια ματιά στην παγκόσμια ειδησεογραφία, καταδεικνύεται η αποτυχία των Ηνωμένων Εθνών, των ηγεσιών των κρατών μελών και της Γενικής Γραμματείας του Διεθνούς Οργανισμού, που υποτίθεται ότι

επιτελεί το έργο του θεματοφύλακα των αρχών και αξιών του, στην επίτευξη των στόχων και την επικράτηση των αρχών του Χάρτη. Σήμερα η ανθρωπότητα ευρίσκεται ενώπιον της χειρότερης κρίσης μετά την κρίση του 1962, ενώ ο κίνδυνος ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου επικρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη, αν δεν βρίσκεται ήδη εν εξελίξει μια παγκόσμια σύρραξη.

Στο μικρό μας κόσμο οι ελπίδες για απαλλαγή από την τουρκική κατοχή και επικράτηση της ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή εναποτίθεντο κατά κύριο λόγο στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία η Κύπρος , μετά από χίλια μύρια κύματα, κατόρθωσε να ενταχθεί το 2004. Σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Γενικής Συνέλευσης θεωρητικά προσφέρουν ασπίδα στην Κυπριακή Δημοκρατία ,την οποία η κατοχική Τουρκία κήρυξε ως εκλιπούσα, καθώς και στην κυβέρνηση της.

Η επιταγή περί αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων από την Κύπρο, περί μή διευκόλυνσης ή μη βοήθειας  καθ´οιονδήποτε τρόπο προς την παράνομη αποσχιστική οντότητα,η ανακήρυξη της οποίας έτυχε διεθνούς καταδίκης ως άκυρη, παραμένει δεσμευτική έναντι πάντων. Βεβαίως, η αναθεωρητική Τουρκία όχι μόνο δεν συμμορφώνεται αλλά πρόσφατα προβαίνει σε εντατικοποίηση των προσπαθειών της για αναβάθμιση και αναγνώριση του ψευδοκράτους. Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε  το θράσος να ζητήσει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών αναγνώριση του ψευδοκράτους από την διεθνή κοινότητα. Οι ενέργειες αυτές της Άγκυρας δεν φαίνεται να απασχολούν τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Οργανισμού και τους εδώ Ειδικούς Αντιπροσώπους της. Οι οποίοι έχουν υιοθετήσει την τακτική του κατευνασμού του τουρκικού κατοχικού καθεστώτος.

Ούτε το γεγονός ότι τα κατοχικά στρατεύματα προωθούνται βήμα βήμα εντός της νεκρής ζώνης και επεκτείνουν την εκμετάλλευση των περιουσιών στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου έχουν ενεργοποιήσει την Ειρηνευτική Δύναμη προς αποκατάσταση του status  quo. Το δε αποκορύφωμα της απαράδεκτης τακτικής του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα, Κόλιν Στιούαρτ, αποτελεί η προώθηση της σύναψης συμφωνίας στρατιωτικού καθεστώτος μεταξύ της UNFICYP και του ψευδοκράτους, κατά παράβαση των προαναφερθέντων  δεσμευτικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και καθ´ υπέρβαση των όρων εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Οι ενέργειες του Ειδικού Αντιπροσώπου όχι μόνο εξυπηρετούν τους τουρκικούς σχεδιασμούς κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και παραγνωρίζουν και υποβαθμίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Επί πλέον δημιουργούν  επιπλοκές και προβλήματα εις βάρος  της κυβερνήσεως από την Πύλα μέχρι το γήπεδο της ΤΚ ποδοσφαιρικής ομάδας, μέχρι τη Δένεια και άλλες περιοχές. Ούτε ο Κόλιν Στιούαρτ ούτε οιοσδήποτε αντιπρόσωπος του ΓΓ. ΟΗΕ έχει οποιαδήποτε δικαιοδοσία επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταξύ των γραμμών καταπαύσεως του πυρός, της ούτω καλούμενης νεκρής ζώνης. Η δε εν γένει στάση του Ειδικού Αντιπροσώπου έναντι του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα.

Ήγγικεν η ώρα που ο ρόλος της Ειρηνευτικής Δύναμης και του Ειδικού Αντιπροσώπου στην Κύπρο όπως και οι απαράδεκτες και άδικες για την πλευρά μας αναφορές ή/και παραλείψεις στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα τύχουν σοβαρής μελέτης και αντιμετώπισης καθώς και το ενδεχόμενο αντικατάστασης της δύναμης από αγήματα φίλα προσκείμενων προς την Κύπρον χωρών τα οποία θα επιτηρούν την γραμμή καταπαύσεως του πυρός και θα λογοδοτούν στην κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρώην πρέσβης στην Κίνα κ.α
 

Keywords
Τυχαία Θέματα