Καθαρά κέρδη 3μήνου ύψους €5 εκ. παρουσίασε η Τράπεζα Κύπρου

Στα €5 εκ ευρώ ανήλθαν τα κέρδη της Τράπεζας Κύπρου μετά τη φορολογία το ο γ’ τρίμηνο 2016 και σε €62 εκατ. για το εννιάμηνο 2016, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Τράπεζα.

Τα κέρδη πριν από τις προβλέψεις ανήλθαν σε €138 εκατ. το γ’ τρίμηνο 2016 και διοχετεύτηκαν σε αυξημένες χρεώσεις προβλέψεων και απομειώσεων για ταχύτερη μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό, μία πρακτική

η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και το 2017.

Ο δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 ενισχύθηκε περαιτέρω κατά 60 μονάδες βάσης το εννιάμηνο 2016 σε 14,6%.

Τα ίδια κεφάλαια ιδιοκτητών της Τράπεζας διαμορφώθηκαν σε €3.063 εκατ. στις 30 Σεπτεμβρίου 2016. Ο δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 ανήλθε σε 14,6% στις 30 Σεπτεμβρίου 2016, σε σύγκριση με 14,4% στις 30 Ιουνίου 2016 και 14,0% στις 31 Δεκεμβρίου 2015. Ο δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 επωφελήθηκε από τη μείωση των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων, η οποία επηρεάστηκε από τις μεταβολές στον ισολογισμό.
Η χρηματοδότηση από τον ELA μειώθηκε κατά €3,0 δις, από την αρχή του έτους, σε €0,8 δις.

Σημαντική αύξηση καταθέσεων κατά €896 εκατ. ή 6% καταγράφηκε σε τριμηνιαία βάση. Η αύξηση ανήλθε στα €1,5 δις ή 10% το εννιάμηνο 2016. Οι συνολικές καταθέσεις πελατών του Συγκροτήματος ανήλθαν σε €15.643 εκατ. στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 (σε σύγκριση με €14.746 εκατ. στις 30 Ιουνίου 2016 και €14.181 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2015). Οι καταθέσεις πελατών στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά €899 εκατ. κατά τη διάρκεια του τριμήνου, μέρος των οποίων προέρχεται από κυβερνητικές καταθέσεις. Οι καταθέσεις στην Κύπρο ανήλθαν σε €14.210 εκατ. στις 30 Σεπτεμβρίου 2016, αποτελώντας το 91% του συνόλου των καταθέσεων του Συγκροτήματος.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) (βάσει ΕΑΤ) μειώθηκαν κατά €592 εκατ. ή 5% σε τριμηνιαία βάση, ενώ η μείωση ανήλθε στα €2,1 δις ή 15% το εννιάμηνο 2016.

Τα προβληματικά δάνεια (δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών) μειώθηκαν περαιτέρω κατά €501 εκατ. σε τριμηνιαία βάση, ενώ μείωση ύψους €2,6 δις ή 23% καταγράφηκε το εννιάμηνο 2016.

Τα δάνεια του Συγκροτήματος ανήλθαν σε €20.596 εκατ. στις 30 Σεπτεμβρίου 2016, σε σύγκριση με €21.083 εκατ. στις 30 Ιουνίου 2016 και €22.592 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2015. Η μείωση των δανείων οφείλεται κυρίως στην αύξηση των αναδιαρθρώσεων, συμπεριλαμβανομένων και συμφωνιών ανταλλαγής χρέους με ακίνητα (debt for property swaps) και συμφωνιών ανταλλαγής χρέους με μετοχές (debt for equity swaps).


«Είμαστε ικανοποιημένοι με τη θετική δυναμική που συνεχίστηκε κατά το γ΄ τρίμηνο 2016, ενισχύοντας περαιτέρω τον δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 και επιταχύνοντας τη μείωση των προβληματικών μας δανείων, και την αύξηση των καταθέσεών μας σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο», ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Τζον Πάτρικ Χούρικαν.

Πρόσθεσε ότι τα αποθέματα των προβληματικών δανείων έχουν μειωθεί για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο και κατά €2,6 δις ή 23% κατά τη διάρκεια του εννιαμήνου.

«Έχουμε ολοκληρώσει αναδιαρθρώσεις ύψους €3,4 δις και το αποτέλεσμα της επιτυχίας των αναδιαρθρώσεων αυτών είναι ήδη εμφανές. Για πρώτη φορά η μείωση των ΜΕΔ (βάσει ΕΑΤ) κατά τη διάρκεια του τριμήνου που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 υπερέβη τη μείωση των δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών, κυρίως λόγω της ικανοποιητικής απόδοσης των ΜΕΔ μετά την αναδιάρθρωσή τους, με αποτέλεσμα την έξοδό τους από την κατηγορία των ΜΕΔ εφόσον πληρούσαν τα κριτήρια. Η μείωση των προβληματικών δανείων αναμένεται να συνεχιστεί», πρόσθεσε.

Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση που οι συνθήκες χρηματοδότησης της Τράπεζας συνεχίζουν να βελτιώνονται. Όπως ανέφερε η πλήρης αποπληρωμή του ELA είναι ένας ρεαλιστικός βραχυπρόθεσμος στόχος.

Η Τράπεζα, ανέφερε, παραμένει επικεντρωμένη στις δραστηριότητές της που εντείνουν την επιτάχυνση της πραγματικής οικονομικής ανάπτυξης στην Κύπρο. Από την αρχή του έτους, ανέφερε, η Τράπεζα χορήγησε νέα δάνεια ύψους πέραν του €1 δις σε υποσχόμενους τομείς της εγχώριας οικονομίας μέσω των κύριων δραστηριοτήτων του και σε επιχειρηματίες στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της θυγατρικής της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Νέα δάνεια ύψους €763 εκατ. χορηγήθηκαν σε κυπριακά νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του έτους και επιδιώκουμε την παροχή περαιτέρω χορηγήσεων σε βιώσιμες επιχειρήσεις και ιδιώτες», ανέφερε.

Γύρω στον Ιανουάριο η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου
---------------------------------------------------------------
Σε σχέση με την εισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου, ο κ. Χούρικαν, ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι αυτό αναμένεται να γίνει κάποια στιγμή εντός του Ιανουαρίου, ωστόσο η διαδικασία ξεκινά από σήμερα.

«Θα πάρουμε τη σημαία της Κύπρου σε μια από τις πιο εξελιγμένες διεθνείς αγορές του κόσμου. Και νομίζουμε ότι είναι ένα σημαντικό, θετικό βήμα στην ανάκαμψη της τράπεζας και στην αποκατάσταση της εικόνας της τράπεζας και θεωρώ επίσης, και στην εικόνα της χώρας στην διεθνή επιχειρηματική κοινότητα», ανέφερε ο κ. Χούρικαν.

Ανέφερε επίσης ότι για την αλλαγή της εταιρικής δομής θα υπάρξει συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας κάποια στιγμή εντός Δεκεμβρίου. Πρόσθεσε ότι η δημιουργία νέας μητρικής εταιρείας στην Ιρλανδία, έγινε για να προετοιμάσει πιθανή μελλοντική ένταξη στους δείκτες FTSE, όπου έπρεπε να υπάρχει μια εταιρεία σε επιλέξιμη δικαιοδοσία, αφού η Κύπρος από τον Σεπτέμβριο 2014 δεν είναι επιλέξιμη.

Ο στόχος είπε, είναι η ένταξη της Τράπεζας σταδιακά στην premium κατηγορία του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου ώστε να μπορεί να συμπεριληφθρί στους δείκτες FTSE, κάτι που θα βελτιώσει τη ρευστότητα και τη δυναμική των τιμών στο χρηματιστήριο μελλοντικά. Πρόσθεσε ότι αρχικά η αίτηση θα είναι για ένταξη στην κύρια αγορά και στη συνέχεια, αφού θα διορθωθεί μια σειρά θεμάτων όπως η αποπληρωμή του ELA και η συνέχιση της επίτευξης ικανοποιητικής προόδου, θα γίνει αίτηση για ένταξη στην premium κατηγορία του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Σημείωσε επίσης ότι η έξοδος από το Χρηματιστήριο των Αθηνών είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, αφού η Τράπεζα δεν διατηρεί πλέον επιχειρήσεις στην Ελλάδα και δεν είναι μια αγορά με ιδιαίτερη ρευστότητα, ενώ υπόκειται σε περιοριστικά μέτρα.

«Η Κύπρος είχε δραματικά καλύτερες επιδόσεις και είναι η προσωπική μου άποψη ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να διαχωρίζουμε τους εαυτούς μας από την ελληνική κεφαλαιαγορά», ανέφερε.

Σημείωσε παράλληλα ότι με την εξέλιξη αυτή η μέτοχοι θα έχουν ακριβώς το ίδιο μερίδιο και τα ίδια δικαιώματα στην τράπεζα και στην ιδιοκτησία που είχαν μέχρι σήμερα. Ανέφερε επίσης ότι η Τράπεζα συνεχίζει να είναι δεσμευμένη στο Κυπριακή Χρηματιστήριο και να διασφαλίζει ότι η Κύπρος είναι ένα σημαντικό κομμάτι της εταιρείας, αφού η διεύθυνση, η διαχείριση και η φορολογική της έδρα θα είναι στην Κύπρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα