ΚΕ για απολαβές: «Πρέπει να διαφυλάξουμε τον θεσμό του Προέδρου…»

Για την ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τις απολαβές του προέδρου Χριστοδουλίδη, μίλησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, στο Πρωτοσέλιδο.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι «αυτό που οφείλω να πω είναι ότι η ίδια η ανακοίνωση της Εκλεκτικής αναφέρεται σε ένα ζήτημα που ήταν και είναι γνωστό για ένα διορισμό που έγινε καθόλα νόμιμα, με απόφαση του τότε Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία κοινοποιήθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων που αποδέσμευσε

τα σχετικά κονδύλια. Αλλά κοινοποιήθηκε και στον ίδιο τον Γενικό Ελεγκτή τον Ιούνιο του 2014. Το 2019 είχε δημοσιοποιηθεί η ειδική έκθεση για την προεδρία και πάλι δεν είχε προκύψει οτιδήποτε σχετικό αλλά και το 2021 σε αντίστοιχη περίοδο σε αντίστοιχη περίπτωση που η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε ενστάσεις για κάποιο άλλο πρόσωπο στην τότε Κυβέρνηση και η νομική γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας επικαλείτο το προηγούμενο της περίπτωσης Χριστοδουλίδη».

Ερωτηθείς γιατί γίνεται τώρα αυτό, απάντησε ότι «δεν είναι κάτι που μπορούμε να απαντήσουμε εμείς, θα πρέπει να απαντηθεί από την Ελεγκτική Υπηρεσία. Εκείνο που λέμε είναι ότι καθηκόντως, σεβόμενοι την ανεξαρτησία όλων των Θεσμών θα έπρεπε η Ελεγκτική Υπηρεσία προτού προβεί σε νομικές κρίσεις, οι οποίες επηρεάζουν και τα συμπεράσματα, στα οποία προβαίνει, να συμβουλεύεται τον νομικό της σύμβουλο, δηλαδή την Νομική Υπηρεσία, κάτι που θα πράξει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αυτό θα ήταν το πιο ωφέλιμο υπό τις περιστάσεις προτού προβεί σε συμπεράσματα ή νομικές ερμηνείες. Για χάρη της συζήτησης να αναφερθεί ότι ο Γενικός Ελεγκτής είχε ερμηνεύσει νομοθεσία ότι ο βοηθός Γενικός Ελεγκτής έπρεπε να αναφέρεται ως βοηθός Γενικού Ελεγκτή, όμως το Ανώτατο Δικαστήριο είχε μια διαφορετική ερμηνεία. Αυτό που θα ήταν πιο ορθολογιστικό, πιο ωφέλιμο η Ελεγκτική Υπηρεσία, προτού προβεί σε νομικές κρίσεις ή καταλήξει σε αυτές ως τελεσίδικες, να συμβουλεύεται τον νομικό της σύμβουλο».

Συνέχισε τονίζοντας ότι «δεν έχω αντιληφθεί που η Ελεγκτική μπορεί να δει υπόσκαψη από πλευράς Κυβέρνησης. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και συνεπείς στις τοποθετήσεις μας. Ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής όχι πολύ καιρό πριν είχε αναφερθεί στη συνεργασία που θεωρούσε αγαστή με την Κυβέρνηση. Δεν μπορεί σε λίγους μήνες να έχει ανατραπεί αυτό. Η υπόσκαψη είναι μια σοβαρή κατηγορία, την οποία πρέπει να αποδεικνύουμε. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε τον θεσμό του προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά την Κυβέρνηση. Λειτουργούμε με απόλυτο σεβασμό στους θεσμικούς αξιωματούχους αλλά και στις διακριτές εξουσίες».

 Αφού αναφέρθηκε στα περιστατικά με τα υπηρεσιακά οχήματα για μεταφορά των παιδιών του προέδρου και την επιθεώρηση του προεδρικού από τον Γενικό Ελεγκτή, επεσήμανε ότι «εμείς προσπαθούμε να αντιληφθούμε το όφελος μέσα από αυτή τη συζήτηση, ιδιαίτερα στη μια περίπτωση που αφορά τα ανήλικα παιδιά έχουν τοποθετηθεί αρμοδίως αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις και στη δεύτερη περίπτωση που αφορά νομική απόφαση δεν έχει ρωτηθεί η Νομική Υπηρεσία.  

Διαβάστε επίσης: Ξαφνιασμένος ο ΠτΔ από έκθεση Ελεγκτικής για απολαβές: «Θα αποταθώ στον ΓΕ»

Keywords
Τυχαία Θέματα