Κοινότητα του Αγίου Μάμα: Εκδήλωση αφιερωμένη στου εθνικούς αγώνες

Η κοινότητα Αγίου μαμά Λεμεσού διοργάνωσε εκδήλωση στην πλατεία του κοινοτικού κέντρου, αφιερωμένη στην προσφορά της στους εθνικούς αγώνες, σε ρεπορτάζ του Σίγμα.

Εκδήλωση αφιερωμένη, στη συμβολή της κοινότητας στον αγώνα της ΕΟΚΑ και γενικότερα στους εθνικούς αγώνες, διοργάνωσε χθες βράδυ ο Άγιος Μάμας Λεμεσού.

Το ταπεινό αυτό χωριό, που ήταν μια κυψέλη αγωνιστών, ανέδειξε ήρωες όπως ο Αρχάγγελος της Λευτεριάς,

πρώτος ήρωας της αγχόνης, Αντρέας Δημητρίου, και ο ομαδάρχης ανταρτών, Μιχαλάκης Κουκκής.

Πολλοί Αγιομαμίτες ήταν αγωνιστές πρώτης γραμμής, όπως ο εθναπόστολος δάσκαλος Νικόλας Χατζηκωστής και ο φίλος του, κορυφαίος στρατολόγος της ΕΟΚΑ, Νικόλας Αβραάμ.

Τη ζηλευτή προσφορά του Άη Μάμα στον επικό, αδικαίωτο, δυστυχώς, Απελευθερωτικό Αγώνα  καταμαρτυρά και η πατριωτική δράση των κάτοικων του χωριού.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκε ο εθναπόστολος δάσκαλος Νικόλας Xατζηκωστής που ήταν εκείνος που μετέφερε στη γενέτειρά του το μεγάλο μυστικό της προετοιμασίας του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα πριν από 72 χρόνια.

Επιπρόσθετα, στην εκδήλωση έγινε, επίσης, η παρουσίαση της δεύτερης εμπλουτισμένης έκδοσης του βιβλίου του Χαράλαμπου Χαραλαμπίδη "Λίκνο της λευτεριάς". Στο  βιβλίο γίνεται εκτενή αναφορά στη πλούσια εθνική προσφορά, παντός είδους, των ακραιφνών πατριωτών κατοίκων του χωριού στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ.

Ο Άγιος Μάμας Λεμεσού αποτελεί ένα από τα πρώτα χωριά που εντάχθηκαν στον αγώνα της ΕΟΚΑ

Δείτε το απόσπασμα:

Διαβάστε επίσης: Μηλικούρι: Αποκαλυπτήρια της προτομής του Αντώνη Γεωργιάδη

Keywords
Τυχαία Θέματα