Κόμβος διακίνησης ναρκωτικών η Τουρκία - Κατάσχεση 608 κιλών κοκαΐνης (VID)

Η τουρκική αστυνομία κατάσχεσε την τρίτη μεγαλύτερη ποσότητα κοκαΐνης στην ιστορία της χώρας, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, καθώς ομάδες που παρακολουθούν το οργανωμένο έγκλημα προειδοποιούσαν ότι η χώρα γίνεται σημείο εισόδου για ναρκωτικά που φτάνουν στην Ευρώπη.

Περίπου 608 κιλά κοκαΐνης, το μεγαλύτερο μέρος της σε υγρή μορφή, κατασχέθηκαν σε επιχείρηση σε τρεις επαρχίες, ανέβασε ο Yerlikaya στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. Κατασχέθηκαν επίσης σχεδόν 830 κιλά πρόδρομων χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία του ναρκωτικού.

lang="tr">Kocaeli merkezli 3️⃣ ilde elebaşılığını Lübnan ve Venezuela uyruklu olan Danı Talal Awad Abushanap’ın yaptığı “Uluslararası Uyuşturucu Madde” Organize Suç Örgütüne yönelik düzenlenen “NARKOÇELİK-11” operasyonlarında toplamda;
6️⃣0️⃣8️⃣ Kilogram Kokain ve
8️⃣2️⃣7️⃣ kilo 5️⃣0️⃣0️⃣ gram… pic.twitter.com/DmK5KPG04c

— Ali Yerlikaya (@AliYerlikaya) April 11, 2024

Ο Γερλίκαγια είπε ότι η αστυνομική επιχείρηση είχε στόχο μια διεθνή συμμορία που φέρεται να διευθύνεται από έναν υπήκοο Λιβάνου-Βενεζουέλας, ο οποίος ήταν μεταξύ των τεσσάρων ξένων μελών της "ομάδας οργανωμένου εγκλήματος" που συνελήφθησαν, μαζί με εννέα Τούρκους.

«Η ποσότητα κοκαΐνης που κατασχέθηκε στην επιχείρηση... ήταν η τρίτη μεγαλύτερη ποσότητα κοκαΐνης που κατασχέθηκε ποτέ στην Τουρκία", πρόσθεσε ο υπουργός.

Ομάδες που παρακολουθούν το οργανωμένο έγκλημα λένε ότι η Τουρκία αναπτύσσεται ως διαμετακομιστικός κόμβος για την κοκαΐνη που έρχεται από τη Νότια Αμερική στην Ευρώπη καθώς η ασφάλεια σε λιμάνια όπως το Ρότερνταμ στην Ολλανδία γίνεται αυστηρότερη.

Σε μια έκθεση που ολοκληρώθηκες τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, η Παγκόσμια Πρωτοβουλία κατά του Διακρατικού Οργανωμένου Εγκλήματος ανέφερε ότι η αύξηση κατά 44% στις κατασχέσεις κοκαΐνης στην Τουρκία μεταξύ 2021 και 2022 δεν αντικατοπτρίζεται στα στοιχεία για την εγχώρια κατανάλωση, «υποδηλώνοντας ότι η χώρα είναι πιθανό να χρησιμεύσει ως διάδρομος ναρκωτικών».

Οι αξιωματούχοι πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη κατάσχεση της Τουρκίας - 1,1 τόνους κοκαΐνης κρυμμένους σε μια παρτίδα μπανανών από τον Ισημερινό - στο λιμάνι της Μεσογείου της Μερσίνης το 2021.

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον Ιούνιο του περασμένου έτους, ο Yerlikaya έχει επιβλέπει την καταστολή του οργανωμένου εγκλήματος στην Τουρκία για να αντιμετωπίσει τους ισχυρισμούς ότι η χώρα έχει γίνει καταφύγιο για ξένους γκάνγκστερ.

Δημοσιεύει τακτικά λεπτομέρειες της τελευταίας αστυνομικής επιχείρησης με στόχο διακινητές ναρκωτικών, απατεώνες και άλλους εγκληματίες.

Η ανάρτηση της Πέμπτης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιελάμβανε ένα βίντεο, επικαλυμμένο με δραματική μουσική, που έδειχνε προφανή πλάνα παρακολούθησης, μεγάλα πλαστικά δοχεία και μια μηχανή πίεσης.

Η επιχείρηση έγινε υπό την αιγίδα  αξιωματικών κατά των ναρκωτικών με έδρα το Κοτζαέλι, το οποίο βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης, αλλά περιλάμβανε επίσης έρευνες στο Τεκιρντάγκ στα βορειοδυτικά της Κωνσταντινούπολης και στη μεσογειακή επαρχία της Αττάλειας.

Η συμμορία χρησιμοποίησε αμπελώνες στο Tekirdag και στην Αττάλεια για να αποθηκεύσει χημικά και να επεξεργαστεί την κοκαΐνη, η οποία είχε μεταμφιεστεί σε λίπασμα, σύμφωνα με τον Yerlikaya. Ένα κυνηγετικό όπλο βρέθηκε επίσης από την αστυνομία, πρόσθεσε.

«Δεν θα ανεχτούμε διακινητές δηλητηρίων, ομάδες οργανωμένου εγκλήματος και συμμορίες, είτε εθνικές είτε διεθνείς», έγραψε ο υπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Ειδήσεις > Sigma Live
Κόμβος, Τουρκία #45 Κατάσχεση 608, ΐνης, VID,komvos, tourkia #45 kataschesi 608, ΐnis, VID