Κωστρίκης: Η πραγματική συμβολή του mRNA είναι η θεραπεία του καρκίνου

Για τη βράβευση της Καταλίν Κάρικο και του Ντρου Βάισμαν με το Νόμπελ Ιατρικής για τις εργασίες τους σχετικά με την τεχνολογία RNA μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι ο Καθηγητής Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Λεόντιος Κωστρίκης.

Εξήγησε ότι οι βάσεις για την ανάπτυξη των εμβολίων των Pfizer/BionTech και Moderna

κατά της Covid-19 είχαν μπει από το 2005, «η δουλειά που βραβευτήκαν ήταν 20 ετών», απαντώντας στις επικρίσεις που έλεγαν ότι «η επιστήμη έκανε το εμβόλιο μέσα σε μερικά χρόνια ή μερικούς μήνες». Εξήγησε ότι «το εμβόλιο κατά της Covid ήταν μια απλή εφαρμογή της επιστήμης που ήταν γνωστή. Το εμβόλιο mRNA είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Θα δούμε πολλά εμβόλια και σε λοιμώδη νοσήματα αλλά και θεραπευτικά εμβόλια για μη  ιογενείς ασθένειες όπως ο καρκίνος». 

Τόνισε ότι η σημασία του βραβείου Νόμπελ είναι «η ανακάλυψη που κάνει τον κόσμο να σκέφτεται με διαφορετικό τρόπο». Συνέχισε τονίζοντας ότι «η πιο σημαντική εφαρμογή της και θα το δούμε τα επόμενα χρόνια είναι η θεραπεία για τον καρκίνο. Σε έναν άνθρωπο που του βρίσκουν καρκίνο, θα γίνεται μια αιματολογική εξέταση, θα απομονώνονται τα καρκινικά κύτταρα, θα γίνεται γενετική ανάλυση των κυττάρων, επιτρέποντας στους επιστήμονες να βρουν τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στα καρκινικά κύτταρα. Στη συνέχεια θα στέλνονται πληροφορίες σε κέντρα και θα κατασκευάζεται εξειδικευμένο εμβόλιο για το συγκεκριμένο καρκίνο στο συγκεκριμένο άτομο». Δηλαδή θα γίνει από χημειοθεραπεία σε ανοσοθεραπεία.  

Σημείωσε ότι αναμένει αυτές τις εξελίξεις στην ιατρική πολύ σύντομα.

Διαβάστε επίσης: Νόμπελ Ιατρικής στους ερευνητές πίσω από τα εμβόλια mRNA για τον COVID

Keywords
Τυχαία Θέματα