Κουρτουλμούς: Θέλουν να τραβήξουν την προσοχή στο ψευδοκράτος

Θέλουμε να τραβήξουμε την προσοχή του κόσμου στο ψευδοκράτος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Νουμάν Κουρτουλμούς, μιλώντας αποκλειστικά σε εκπομπή του «Μπαϊράκ» για την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενά.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, τ/κ ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο κ. Κουρτουλμούς πρόσθεσε ότι το μήνυμα της επίσκεψής του ήταν ότι η Τουρκία δεν διαχωρίζεται από το ψευδοκράτος. «Είμαστε ένα. Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου

είναι πλέον ένα κυρίαρχο ανεξάρτητο ελεύθερο κράτος. Θεού θέλοντος, θα προστατεύσει την ύπαρξή της στο νησί της Κύπρου μέχρι την ημέρα της κρίσης. Αυτό είναι ένα εθνικό θέμα για την Τουρκία. Αυτό το μήνυμα δίνουμε με αυτή την επίσκεψη», είπε.

Ερωτηθείς τι μπορεί να γίνει για το άνοιγμα των κατεχομένων προς τον έξω κόσμο, ο κ. Κουρτουλμούς είπε ότι η διεθνής αναγνώριση του ψευδοκράτους δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει πολύ εύκολα από τη μια μέρα στην άλλη. «Ωστόσο πρέπει να ακολουθήσουμε με αποφασιστικό τρόπο τις εξής διαδικασίες: Διμερείς, τριμερείς, πολυμερείς, διακρατικές, διακοινοβουλευτικές, διακομματικές συναντήσεις, διεθνείς εκδηλώσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού, της επιστήμης, της τέχνης, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας, και αν είναι δυνατόν, τη διεξαγωγή κάποιων διεθνών εκδηλώσεων εδώ», είπε. Έτσι, πρόσθεσε, «η τδβκ θα κάνει ένα βήμα κάθε φορά προς ένα πιο αναγνωρισμένο κυρίαρχο κράτος».

Μίλησε για πολλά εμπάργκο σε αυτή τη διαδικασία και πως επιχειρήθηκε να σβηστεί η τ/κ ταυτότητα και να καταργηθεί λεκτικά το ψευδοκράτος. «Όλα αυτά τα ζήσαμε μαζί, αλλά φάνηκε ότι όταν μια κατεύθυνση ακολουθείται με αποφασιστικότητα, υπάρχουν αποτελέσματα».

Για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης είπε ότι η λύση είναι μια Κύπρος στην οποία υπάρχουν «δύο κυρίαρχα κράτη και δύο κυρίαρχοι λαοί. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η ύπαρξη της τδβκ στη Βόρεια Κύπρο θα ενισχυθεί, θα ενδυναμωθεί και θα μετατραπεί σε ένα ισχυρότερο κράτος σε κάθε τομέα».

Μιλούν ανοιχτά για την Κύπρο στην τουρκική εξωτερική πολιτική, είπε. «Λέμε ξεκάθαρα. Η Τουρκία εκπληρώνει κάθε είδους ευθύνες για την ενίσχυση της τδβκ και τη στηρίζει».

Ανέφερε επίσης ότι η συνεργασία μεταξύ της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και της «βουλής», εκφράζοντας την ετοιμότητά του για «κοινά έργα που πρέπει να γίνουν ώστε να καταστεί (η «βουλή») πιο ενεργή».

Διαβάστε επίσης: «Υπεξ»: Ατυχής η δήλωση του ΣΑ του ΟΗΕ

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα