Κρατική Έκθεση: 14 χρόνια και πάμε... για την αξιοποίηση του χώρου

Πίστωση χρόνου ζήτησε η κυβέρνηση, προκειμένου να μελετήσει το υφιστάμενο σχέδιο ανάπτυξης της κρατικής γης στην περιοχή της Κρατικής Έκθεσης στην Έγκωμη και να επανέλθει με παρατηρήσεις και βελτιώσεις.

Το θέμα τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, μετά από σχετική εισήγηση, καθώς για την προτεινόμενη ανάπτυξη έχουν εκφραστεί προβληματισμοί και ανησυχίες.

Τι προνοεί ο υφιστάμενος σχεδιασμός

Στην παρουσία των εμπλεκόμενων υπουργείων, φορέων, αλλά και οργανώσεων που εκπροσωπούν τους κατοίκους της

περιοχής, ο Δήμαρχος Έγκωμης, Ζαχαρίας Κυριάκου, προχώρησε στην παρουσίαση σχετικού υπομνήματος, ως προς το τι προνοείται στον υφιστάμενο σχεδιασμό για ανάπτυξη του χώρου.

Καταρχάς, όπως είπε, το θέμα τέθηκε ενώπιον του Δήμου Έγκωμης το 2010, με πρόθεση της τότε κυβέρνησης να στεγάσει κτήρια κυβερνητικών υπηρεσιών.

Με παρέμβαση του Δήμου, η αξιοποίηση του χώρου γι’ αυτόν τον σκοπό απετράπη, καθώς κρίθηκε ότι δεν ήταν κατάλληλος για ανέγερση κυβερνητικών γραφείων.

Το θέμα, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, επανήλθε στον δημόσιο διάλογο το 2019, όταν η κυβέρνηση Αναστασιάδη δημιούργησε ομάδα έργου, με όρο εντολής να μελετήσει τρόπους αξιοποίησης.

Η ομάδα έργου αποτελείτο από εκπροσώπους πέντε υπουργείων (Οικονομικών, Εσωτερικών, Μεταφορών, Ενέργειας και υφυπουργείου Τουρισμού), καθώς επίσης και εκπροσώπους του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, του ΚΕΒΕ, της ΟΕΒ, του ΕΤΕΚ και του Δήμου Έγκωμης. Πρόεδρος της ομάδας ήταν ο Καθηγητής Γιώργος Μπούστρας.

Μετά από συναντήσεις και συζητήσεις με διάφορους φορείς, η εν λόγω ομάδα κατέληξε σε μία πολυσέλιδη έκθεση, με εισήγηση όπως ο χώρος έκτασης 250.000 τ.μ., μετατραπεί σε ζώνη καινοτομίας και εκθεσιακό χώρο.

Όπως είχε ανακοινωθεί τότε, η ζώνη στόχευε στη δημιουργία περιβάλλοντος που να ενισχύει την κουλτούρα της καινοτομίας, της συνεργασίας, της μεταφοράς γνώσης και καινοτόμου επιχειρηματικότητας και στη διαχείριση της μεταφοράς τεχνολογίας μεταξύ ερευνητικών ιδρυμάτων και φορέων καινοτομίας.

Η πρόταση κατατέθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο και στις 14 Σεπτεμβρίου 2022 υιοθετήθηκε. 

Όπως προνοείτο, ο χώρος θα συνοδευόταν και από άλλες παρεμφερείς δομήσιμες αναπτύξεις, έκτασης 83.000 τ.μ., με τον υπόλοιπο χώρο έκτασης 167.000 τ.μ. να περιλαμβάνει:

Ανοιχτούς χώρους για κοινωνική συνεύρεσηΠλατείεςΧώρους πρασίνουΠάρκο έκτασης 43.000 τ.μ.

Σε σχέση με τις αναπτύξεις, προνοούνταν τα εξής:

Γραφεία έκτασης 63.000 τ.μ.Εκθεσιακοί χώροι έκτασης 10.000 τ.μ.Ξενοδοχείο έκτασης 5.000 τ.μ.Εστιατόρια έκτασης 15.000 τ.μ.Καφετέριες 1.500 τ.μ.Γυμναστήριο 500 τ.μ.

Σημειώνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Δήμου Έγκωμης αποφάσισε τη δημιουργία ζώνης καινοτομίας με το σκεπτικό ότι η Έγκωμη αναπτύσσεται σε φοιτητούπολη.

«Κρίναμε ότι ο χώρος θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση προβλημάτων της νεολαίας, να δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης», είπε ο Δήμαρχος.

Διαβάστε επίσης: Μετακινούν κάμερες από τη Λευκωσία στη Λεμεσό - Από ποια σημεία αφαιρούνται

Το ΔΣ, ωστόσο, έθεσε προϋποθέσεις για να προχωρήσει το έργο, όπως τη μη δημιουργία τερματικού σταθμού λεωφορείων, τον περιορισμό των δομήσιμων αναπτύξεων και τον επανασχεδιασμό αναπτύξεων πέριξ της Κρατικής Έκθεσης, με μείωση των λωρίδων κυκλοφορίας σε τέσσερις (δύο για οχήματα, μία για λεωφορεία και μία για ποδήλατα).

Μελετά η νέα κυβέρνηση

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι η υφιστάμενη πρόταση αποτελεί βάση αναφοράς και όχι τελική πρόταση, ενώ σε ό,τι αφορά στις ανησυχίες που εξέφρασαν οι πολίτες, είπε ότι ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους.

Όπως διαβεβαίωσε, θα είναι μία ήπια, βιώσιμη ανάπτυξη, με στόχο να καταστεί ένας ελκυστικός χώρος 24 ώρες το 24ωρο. Πρόκειται, είπε, να μεγαλώσει το πάρκο, ενώ δεν θα δημιουργηθεί τερματικός σταθμός λεωφορείων, αλλά σταθμός μετεπιβίβασης.

Ανησυχούν οι πολίτες

Ανησυχίες εκφράστηκαν και από οργανώσεις που εκπροσωπούν τους κατοίκους. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κατοίκων Μακεδονίτισσας, Νίκος Χατζηχαραλάμπους, υπέδειξε ότι αν ολοκληρωθεί ως έχει ο σχεδιασμός (με κτήρια, ξενοδοχεία κ.λπ.), θα επιβαρυνθεί η ποιότητα ζωής του κόσμου και θα προκληθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Όπως είπε, οι κάτοικοι θέλουν ο χώρος να γίνει πράσινος, με χώρους άθλησης, πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους.

Διαβάστε επίσης: «Η τιμή για το πληρώνω όσο πετώ δεν οριστικοποιήθηκε» (ΒΙΝΤΕΟ)

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας για μια Ανθρώπινη Έγκωμη, συμφώνησε με τον κ. Χατζηχαραλάμπους, διαφωνώντας με τη τσιμεντοποίηση με γραφεία, ξενοδοχείο, οικιστικές πολυκατοικίες, καταστήματα και εκθεσιακό κέντρο. Διαφωνίες εκφράστηκαν και για τον σχεδιασμό για έξι νέους κυκλικούς κόμβους, με τους πέντε να βρίσκονται εντός της οικιστικής ζώνης της Μακεδονίτισσας και τους δύο εξ αυτών να είναι στο μέγεθος του κυκλικού κόμβου της Αγίας Νάπας και του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού (περίπου 8.000 τ.μ.).

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Πρωτοβουλίας, δεν έγινε διαβούλευση με τους δημότες.

Όπως επεσήμανε, υπάρχουν πάνω από 4 χιλιάδες υπογραφές από πολίες που τάσσονται υπέρ δημιουργίας πάρκου.

Τα επόμενα βήματα και η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ανησυχίες εκφράστηκαν τόσο από βουλευτές, όσο και από τον ίδιο τον Δήμαρχο της Έγκωμης, σχετικά με τους νέους νόμους που φέρνει μαζί της η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως ανέφερε ο κ. Κυριάκου, με την εφαρμογή της, κάποιες διαδικασίες θα πρέπει να τύχουν διαφορετικού χειρισμού από πλευράς αδειοδοτικών και τοπικών αρχών.

Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε χρόνο για να επανέλθει με μία ανανεωμένη πρόταση, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστο Δαμιανού, να αναφέρει ότι θα δοθούν μέχρι και δύο μήνες για την επικαιροποιημένη πρόταση της κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης: Επίσημες ανακοινώσεις ΕΝΙ-ΤΟΤΑL για Cronos-2: «Κοίτασμα εξαιρετικής ποιότητας»

Keywords
Τυχαία Θέματα